Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС изостави идеята за "коронаоблигации"

Мариу Сентену

Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от останалите страни-членки на ЕС, се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро. Идеята за т. нар. "коронаоблигации" беше изоставена.

Компромисът беше постигнат след продължителни и напрегнати преговори, предаде БНР. 

"Днес ние отговорихме на призива на нашите граждани за Европа, която закриля. Бяха ни необходими общо 16 и половина часа срещи и много повече за тяхната подготовка, но ние успяхме!", подчерта председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност - за работещите, малкия и среден бизнес и страните-членки.

Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Втората мрежата -  за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка (EIB). Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия през Европейския механизъм за стабилност (ESM). Всяка държава от еврозоната ще може да тегли сума от фонда ESM на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването. Общата кредитна линия по Европейския механизъм за стабилност ще бъде в размер на 240 млрд. евро.

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. На срещата на Еврогрупата обаче не се постигна споразумение относно това как ще бъде финансиран този фонд.

Мариу Сентену посочи, че страните членки ще работят върху Фонда за възстановяване в по-дългосрочен план и като част от него ще обсъдят "иновативни финансови инструменти, в съответствие с договорите на ЕС".

Той потвърди, че някои членки на ЕС (като Италия и Испания) подкрепят възможността Фондът за възстановяване да се финансира посредством т.нар. "споделени задължения", визирайки идеята за емитиране на общ дългов инструмент, добил известност като "корона облигации", но други (Германия и Нидерландия) се противопоставят на това.

Общо досега в борбата срещу пандемията в Европейския съюз са мобилизирани рекордните 3,2 трилиона евро, като това е най-големият в света финансов пакет за облекчаване на негативното икономическо въздействие от Covid-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във