Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС готви черен списък с данъчните убежища

Министрите на финансите на страните от ЕС ще обсъдят изготвянето на черен списък на данъчните убежища по света, след като изтекли документи от офшорната правна фирма Епълби (Appleby) разкриха нови случаи на избягване на данъци от известни личности, информира Ройтерс. Агенцията се позовава на официални източници от ЕС.

Решението темата да бъде включена в дневния ред на месечното заседание е взето след публикуването на "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers).

Страните в ЕС от месеци планираха да постигнат споразумение за черен списък на данъчните убежища до края на тази година и новите разкрития подновиха дискусията, посочиха представителите. На днешната среща обаче не се очаква окончателно решение по темата.

След по-ранното изтичане на подобна информация под заглавията "Панама пейпърс" и "Люксембург лийкс" ЕС обсъди няколко мерки за ограничаване на данъчните измами, включително и европейски списък на така наречените убежища, целящ да спре пренасочването на печалбите, изкарвани в ЕС, към безданъчни или нискоданъчни страни като Панама или Бермудите, припомня Ройтерс.

В момента всяка страна членка има собствен списък с юрисдикции, за които се приема, че сътрудничат по-малко по данъчните въпроси. Критериите за определение за данъчно убежище се различават много сред държавите от ЕС, като някои не включат юрисдикции в националните си списъци.

Очаква се черният списък на равнище ЕС да има по-голяма тежест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във