Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС готов самостоятелно да наложи "дигитален данък"

ЕС ще чака подкрепа от САЩ само до средата на тази година.

Лидерите на Европейския съюз са готови да потвърдят своя ангажимент за едностранно данъчно облагане на технологичните гиганти, ако не успеят да се споразумеят за глобална рамка. ЕС ще чака своите партньори, включително администрация на Джо Байдън, до средата на тази година.

Очаква се по-късно този месец на среща на върха евролидерите да поискат въвеждането на глобален дигитален данък и в общо комюнике да подчертаят, че ще работят за общо решение до средата на 2021 година. Ако няма общо решение, ЕС ще продължи напред с инициативата самостоятелно. Това е записано в проекта на комюнике, съобщава Bloomberg, като уточнява, че документът може да бъде редактиран.

Разочаровани от бавния напредък в международните преговори по правилата за данъчно облагане, няколко държави от ЕС вече са въвели или планирали налози върху приходите на компании като Facebook Inc. и Google Alphabet Inc. Такива данъци вече са въвели държави от ЕС като Италия, Франция, но и страни извън съюза като Индия и Турция.

За подготвянето на международно споразумение за цифрово данъчно облагане бе ангажирано посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Въвеждането му обаче бе отложено поне до лятото на 2021 година. 

В края на януари германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се надява с новата администрация на американския президент Джо Байдън да засилят работата. "Надявам се, че с новата американска администрация вече можем да продължим и да засилим работата на ОИСР по минималното данъчно облагане на цифровите компании“, каза Меркел на Световния икономически форум в Давос.

Така нареченият дигитален данък предизвика конфликт между редица европейски страни и администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, която заплаши да наложи мита върху вноса на стоки от тези държави като ответна мярка.

С идването на Джо Байдън обаче Европа усети промяна в позицията на Вашингтон. Френският финансов министър Бруно льо Мер например изрази надежда, че скоро ще обсъди темата с американския си колега Джанет Йелън. "Първите изявления на Джанет Йелън за международните данъци ясно показват промяна в американската позиция, която поема в правилна посока за дигиталните данъци и за минималното облагане", посочи Бруно льо Мер в Давос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във