Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС - "големият губещ" в швейцарския ред на запасите

Тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от широката публика, но крие възможност за сериозни сътресения на финансовите пазари в Европа. Европейският съюз и Швейцария си наложиха взаимно нови рестрикции, които засягат операциите на финансовите компании и от двете страни, информира Би Би Си. Това е поразително влошаване на дългогодишната тясна икономическа връзка между ЕС и Швейцария.

Какви са новите ограничения?

Инвестиционните посредници в ЕС вече няма да могат да търгуват на швейцарската фондова борса. Споразумението, известно като "еквивалентност", което преди позволяваше подобна инвестиционна дейност, изтече в края на юни, а Европейската комисия реши да не го подновява, поне засега. В отговор на решението на ЕС, Швейцария също забрани търговията с швейцарски акции на пазарите на ЕС.

Защо ЕС предприе тези действия?

Създалата се ситуация е част от по-голям казус между двете страни. Икономическите отношения на Швейцария с ЕС се ръководят от около 120 отделни двустранни споразумения. Те дават на швейцарските предприятия достъп до по-голямата част от единния пазар на ЕС. Но ЕС иска да актуализира и опрости споразумението с ново рамково споразумение. Европейският парламент определи сегашното положение като "сложно, понякога непоследователно и невъзможно за поддържане". ЕС има проект на ново споразумение, но швейцарската страна за първи път е провела обществено обсъждане, в резултат на което е поискала разяснение от Брюксел във връзка с текстовете. ЕС не одобри забавянето и позволи срокът на споразумението за еквивалентност на швейцарските фондови пазари да изтече.

Какви са резервите на Швейцария?

Конфедерацията се опасява, че споразумението може да доведе до това, гражданите на ЕС да могат да получават помощи от швейцарската социална система. Това може да ограничи държавните субсидии за бизнеса и да направят трудно за властите да защитават швейцарските заплати, които са едни от най-високите в света, от конкуренцията на придошлата евтина работна ръка.

Но има и по-широк политически контекст. Дясната Швейцарска народна партия, която получи най-много гласове в последните четири избори, е враждебна към Европейския съюз и към свободното движение на работници, което върви ръка за ръка със споразуменията със Съюза. По-късно тази година в Швейцария ще има избори.

Какво точно е еквивалентност?

В някои области на финансовото регулиране Европейската комисия (ЕК) може да реши, че други държави имат еквивалентни стандарти на тези в ЕС. По отношение на фондовите пазари изискванията включват висока степен на защита на инвеститорите и превенция против спекулации. Когато ЕК даде зелена светлина за наличие на еквивалентност, инвестиционните дружества от ЕС могат да търгуват на борсите на съответната страна.

Подобни решения бяха взети в края на 2017 г. за САЩ, Австралия и Хонконг, както и за Швейцария. Решението в Швейцария имаше срок от една година, след което беше удължено с шест месеца, но в крайна сметка изтече, без да бъде подновено.

Ще има ли това последици за Брексит?

Възможно е.

Финансите са много важен сектор на британската икономика и достъпът до клиенти в ЕС е ценен. Също така е полезно за инвестиционните дружества от ЕС е да могат да търгуват на Лондонската фондова борса. Много британски фирми се надяват, че еквивалентността ще им позволи да продължат бизнеса си с ЕС, дори и след като Великобритания вече не е член на Съюза.

Европейската комисия е взела еквивалентни решения относно застраховането, кредитния рейтинг, одита и много други области. Това, което Швейцария показва, е, че ЕС, и по-специално Комисията, са готови да използват еквивалентност в преговорите. Ако смятат, че тя може да бъде полезна за оказване на натиск върху преговарящия партньор, те очевидно са склонни да я използват.

И, разбира се, Великобритания вероятно ще бъде от другата страна на масата за преговори в не толкова далечното бъдеще, с някои важни предприятия, които могат да бъдат засегнати от неблагоприятно решение за еквивалентност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във