Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ердоган уволни шефа на централната банка

Наджи Агбал

Три месеца след като бе назначен за председател на Турската централна банка, Наджи Агбал загуби поста си. Той бе уволнен изненадващо (или не чак толкова) на 20 март (събота) от президента Реджеп Ердоган и бе заменен от университетски професор, лобиращ за по-ниски лихви. Промяната идва два дни след като уважаваният бивш финансов министър на Турция пожъна аплодисментите на пазарните играчи за смелото си решение да повиши с цели 200 базови пункта основната лихва на страната - от 17% на 19%, за да охлади инфлацията и да подкрепи турската лира. 

"Това е наистина идиотско решение на Ердоган и пазарите със сигурност ще изразят мнението си на 22 март - вероятно с грозна реакция", коментира Тимъти Аш - анализатор в един от най-големите европейски парични мениджъри "БлуБей асет мениджмънт". 

Откакто встъпи в длъжност през ноември, Агбал увеличи "на порции" основната лихва на страната - с общо 875 базови пункта - до 19% на 18 март. Това помогна на лирата да се съвземе, защото инвеститорите съзряха първите признаци за връщане към по-ортодоксална парична политика, каквато обеща Агбал когато пое поста. И още тогава влезе в остро противоречие с Ердоган и убеждението му, че високите лихвени проценти по-скоро предизвикват, а не лекуват инфлационното настъпление. Турският президент настоява кредитите да останат евтини, за да подкрепят икономическия растеж. С което "напомпа" двуцифрена инфлация през последните три години и принуди чуждестранните инвеститори да се дистанцират от турските активи. 

Ердоган подмени Агбал с Шахап Кавджиоглу - малко известен професор по банкови науки и бивш депутат на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кавджиоглу написа в свой коментар в ислямския вестник "Йени Шафак"  през миналия месец, че "увеличенията на лихвените проценти ще доведат индиректно до ръст на инфлацията". 

Смяната вероятно ще попари надеждите на инвеститорите, че централните банкери ще извоюват независимостта си от Ердоган. Турската лира е поскъпнала с почти 18% откакто Агбал оглави централната банка и обеща да възстанови доверието в нея. Неговото отстраняване повишава риска от нова валутна криза в Турция. 

Турската икономика се бори да се възстанови от сътресението, предизвикано от валутния шок през 2018-а когато икономическата и външната политика на турския президент подплашиха инвеститорите. "Решението на Ердоган потвърждава, че цялата власт в Турция е в неговите ръце и това ще доведе до лихвени редукции...което просто ще влоши инфлационните проблеми на страната", коментира Джейсън Тюви - старши икономист за развиващите се пазари в "Кепитъл икъномикс". Тюви предупреждава, че разширяващият се дефицит по текущата сметка и огромният чуждестранен дълг на страната излагат на риск турската финансови система. 

Инвеститорите се надяваха, че Турция е поела по пътя на стабилността след като зетят на Ердоган - Берат Албайрак - подаде оставка като финансов министър през ноември 2020-а заради растящи критики на провежданата от него политика и потъващата лира. Както и заради използването на валутните резерви на централната банка за ограничаване на загубите на турската валута - политика, която Кавджиоглу подкрепя. Той става четвъртият председател на Турската централна банка от 2019-а насам след като Ердоган уволни Агбал и предшествениците му преди да изтекат пълните им четиригодишни мандати. 

Агбал коментира уволнението си в "Туитър" с думите: "Изразявам благодарност за отстраняването ми от длъжност от днес. И нека Бог даде на всички ни късмет." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във