Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ердоган продължава чистката в турската централна банка

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отстрани един от четиримата заместник-управители на централната банка във вторник. Това се случва два месеца след като Ердоган уволни управителя на банковия регулатор в южната ни съседка. С указ на държавния глава, издаден снощи, Огузхан Йозбаш е отстранен от поста си и на негово място е назначен  Семих Тюмен. Тюмен се води за близък до Ердоган, тъй като към момента е негов съветник по икономическите въпроси.

През март Ердоган уволни шефа на централната банка Начи Агбал, два дни след рязкото повишаване на основния лихвен процент, замествайки го с бивш депутат от управляващата партия и критик на строгата парична политика. Очаквано, този ход предизвика спад в цената на турската лира. По-късно същия месец Ердоган, който поддържа неортодоксални теории за паричната политика и нейното въздействие върху инфлацията, също замени заместник-управителя Мурат Четинкая.

В момента паричният комитет на турската централна банка сякаш страда от липса на опит. Четирима от седемте членове на комисията за определяне на лихвените ставки в Турция имат по-малко от година опит на работните си места, включително новият управител на централната банка Шахап Кавджъоглу.

Решението за отстраняването на Агбал, който се опита да възстанови доверието на централната банка, предизвика бързо обръщане на настроенията сред инвеститорите, съобщава "Ал Джазира". Въпреки това новият управител на турската централна банка обеща приемственост в работата, като увери, че ще запази лихвените проценти непроменени до края на май. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във