Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ердоган потопи турската лира с нови уволнения в централната банка

Турската лира достигна рекордно ниско ниво, след като президентът Реджеп Ердоган разпореди нови кръг уволнения в централната банка на Турция. Със среднощен декрет Ердоган уволни двама заместник-управители. Това се случи само часове, след като турският президент се срещна с управителя на централната банка Сахап Кавчоглу. Единият уволнен зам.-управител се прочу като единственият централен банкер в Турция, който се противопостави на орязването на лихвените проценти, което бе прието преди месец - ход, който в голяма степен шокира финансовите пазари.

Коментарите в световните агенции са красноречиви. В повечето публикации се напомня, че през последните години Ердоган е придобил безпрецедентен контрол на Централната банка на Турция, въпреки че според законите на страната, тя следва да е независима. Турският президент се е доказал като привърженик на ниските лихвени проценти и всеки гуверньор, изразил несъгласие с разбирането на Ердоган е бил отстраняван в даден момент. Само от средата на 2019 г. Реджеп Ердоган е сменил трима управители на централната банка и десетки централни банкери от втория ешелон.

Постоянните намеси на Ердоган в паричната политика имат своя цена - от 2018 г. насам турската лира е загубила 59% от стойността си спрямо долара. От началото на миналата седмица лирата е под постоянен натиск, след като медии в южната ни съседката публикуваха информация, че Ердоган е загубил доверие и в настоящия гуверньор - Сахап Кавчоглу. Явно срещата помежду им на 13 октомври идваше да покаже, че това не е така. 

Финансовите анализатори коментират, че поредния кръг уволнения в централната банка ще укрепят позициите на гуверньора, който пък от своя страна ще продължи с намаляването на лихвите по волята на президента. Тази ситуация обаче очевидно е тревожна за чуждестранните инвеститори в Турция, повечето от които вече са изнесли парите си от страната. За последните 8 г. например инвестициите в турски държавни облигации са намалели 10 пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във