Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ердоган отново посече турската централна банка

Турската лира отбеляза спад, след като президентът Реджеп Ердоган уволни заместник-управителя на Централната банка. Това внесе допълнителна несигурност относно паричната политика на южната ни съседка и то само 10 дни след освобождаването от длъжност на бившия гуверньор на Централната банка на Турция

Бившият зам.-управител Мурат Четинкая е работил в турски търговски банки и брокерски дружества, както и на Истанбулската фондова борса, преди да се присъедини към централната банка през 2019 година.

Той ще бъде заменен от Мустафа Думан. Думан също е интересна фигура, тъй като се представя като изпълнителен директор в звено на Morgan Stanley в Турция. Няколко местни и чуждестранни инвеститори обаче заявяват, че преди това не са знаели за Думан и го определят като „мистерия“, пише "Файнъншъл таймс".

По-рано този месец президентът Ердоган Реджеп Ердоган уволни управителят на централната банка Наджи Агбал. Това бе третото уволнение на гуверньор за по-малко от две години. Отстраняването на централния банкер шокира както местни, така и чуждестранни инвеститори, които преди това бяха доволни от паричната политика на Централната банка на Турция.

Ердоган подмени Агбал с Шахап Кавджиоглу - малко известен професор по банкови науки и бивш депутат на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турската лира е загубила около 14% от стойността си след неочакваното разклащане. Причината са  притесненията, че Кавджиоглу ще се изправи пред натиск от Ердоган да намали лихвите, за да насърчи отпускането на повече заеми.

Рокадите в турския финансов сектор продължиха и след смяната на гуверньора. С постовете си се разделиха шефът на оператора на фондовата борса и главният мениджър на най-големия кредитор в Турция - държавната банка Ziraat. Освен това Ердоган уволни шефа на турския фонд за инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във