Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ердоган е на път да премахне зет си от поста финансов министър

Финансовият министър на Турция Берат Албайрак подаде оставка. Албайрак обяснява решението си със здравословни причини. Той е женен за една от дъщерите на президента Реджеп Ердоган. И преди да поеме финансовото министерство от 2015 до 2018 година той бе министър на енергетиката.

Оставката на Албайрак все още не е приета. 

Междувременно турският президент уволни управителя на централната банка на страната Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал.

Агбал е четвъртият управител на турската централна банка в рамките на пет години. Поредната смяна ще подхрани отдавнашните критики за политическа намеса в монетарната политика на Турция.

Въпреки че за смяната на Уйсал с Агбал не се дават официални причини, източници, запознати с въпроса, казват, че Уйсал е държан отговорен за резкия спад на стойността на турската лира.

Самият Ердоган е известен като открит привърженик на високите лихвени проценти. Миналата седмица той заяви, че Турция води икономическа война с онези, които се опитват да я вкарат в "дяволския триъгълник на лихви, валутни курсове и инфлация".

Според анализатори Агбал е близък съюзник на Ердоган, но е смятан за способен мениджър, който вероятно ще заеме по-праволинеен подход към монетарната политика. Това може да успокои тревогите, които провокираха турците да купуват сигурни валути с рекордни темпове.

Първият сериозен тест за Агбал ще бъде на 19 ноември, когато ще заседава комисията по монетарната политика на турската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във