Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ерата на отрицателните лихви приключва

Управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел е призовал за бързо вдигане на лихвите на Европейската централна банка, за да се овладее скокът на цените, съобщава Франс прес.  
"Когато сте в контекста на инфлация от около 7%, заключението е, че лихвите трябва да се увеличат", е посочил Нагел след срещата на финансовите лидери от Г-7 в Германия. "Със сигурност отрицателните лихви принадлежат на миналото".

Централните банкери от Г-7 - САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия, обявиха за свой приоритет борбата с инфлацията в момент, когато войната в Украйна засилва покачването на цените на храните и енергията по целия свят.

Случващото се принуди големите централни банки, в т.ч. и Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, да започнат да повишават основните си лихви, които от години стояха на исторически ниски равнища.

Според Нагел първото повишаване на лихвите на ЕЦБ може да бъде решено вероятно през юли, а след това да последват други увеличения.

Европейската централна банка не е правила това от 2011 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във