Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕПИК ще направи дю дилиджънс на групата КТБ

S 250 702f598d 00e6 4322 895d d7ea13cd4201


"Намеренията на ЕПИК са сериозни, фондът представлява настоящите и потенциалните бъдещи акционери на Корпоративна търговска банка".  Това заявиха представители на "Фейсбук" инициативата КТБalive по време на пресконференция днес. Заедно с финансиста Емил Хърсев и други представители на Експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ днес вложители в банката са провели среща с представители на австрийския фонд EPIC (ЕПИК).


Припомняме, че в качеството си на независим консултант, EPIC е упълномощен от основните акционери на КТБ - Генералния държавен резервен фонд (SGRF) на Оман и "Бромак"  да осигури професионална подкрепа, насочена към намиране на надеждно решение за спасяването на КТБ.

"Всичко, което Централната банка е поискала от фонда е било предоставено - това включва пълномощно да представляват лицата от чието име се явяват, както и доказателства, че разполагат със средства", заявиха още вложителите в КТБ.

На разговорите е станало ясно, че австрийският фонд е наел две одиторски фирми - една българска и една чуждестранна и двама консултанти, които да извършат одит или т.нар. дю дилиджънс - пълна проверка на правното и финансовото състояние на банката.


"В рамките на 10 дни те ще свършат работата, която за няколко милиона свършиха три фирми и все още няма резултат", допълни Вера Ахундова, представител на КТБalive.


Вложители, които от 20 юни насам нямат достъп до средствата си, са изготвили макроикономически анализ за състоянието на икономиката при евентуален фалит на КТБ. Според тях, ако това се случи, в следващите две години БВП на страната ще спадне с 2% на година. Влошаване ще има и на водещите макроикономически показатели, като негативен ефект ще има и върху бизнеса и кредитирането.

С това те искат докажат, че Корпоративна търговска банка има системно значение за стабилността на страната и носи висок системен риск.

За да потвърдят тезата си, те използваха определението на бившия председател на Федералния резерв Бен Бернанке, който казва, че "ако разходите за фалирането на една банка са по-големи от разходите за оздравяването й, то значи тя е от системно значение". По изчисления на вложители, при евентуален фалит на КТБ разходите ще достигнат до 10 млрд. лева, като това включва и разходите по съдебни дела на държавата, които акционерите и облигационерите на КТБ ще заведат срещу държавата ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във