Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕНП ни обещава по-висок жизнен стандарт при влизане в Еврозоната

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за срещата на върха на лидерите от Европейския съюз. Дневният ред е свързан с Брексит, въглеродната неутралност и коронакризата. Любопитното обаче е, че в срещите на Борисов с представители на Европейската народна партия преди заседанието на съвета се прокрадна и темата за потенциалното членство на България в Еврозоната. Например в съобщение за разговор между Борисов и секретаря на ЕНП Антонио Лопес се казва, че Лопес е изразил "задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз."

Добре известно е, че този процес приключи преди няколко месеца, а от началото на октомври България успешно се интегрира в структурите на европейския банков надзор и механизма за преструктуриране. Засега обаче няма яснота нито кога страната ни може реално да въведе еврото, нито дали икономическата криза ще забави процеса. Единствено управителят на БНБ прогнозира, че страната ни може да е готова за присъединяване към Еврозоната най-рано през 2024 година.

Въпреки всичко ЕНП обещава светло бъдеще в Еврозоната, независимо кога ще успеем да се подготвим за замяната на лева с еврото. По време на разговора с премиера Лопес е цитиран да казва следното: "Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите".

Европейската народна партия си навлече критики у нас покрай гласуването на резолюцията за върховенството на закона в България в Европейския парламент. С изключение на няколко депутати ЕНП гласува против позицията на евродепутатите, в която бе записано: "значително влошаване на зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите"Освен това малтийска евродепутатка от ЕНП опита да прокара поправки в резолюцията и така да смекчи тона към България. В крайна сметка обаче те не попаднаха в окончателния текст, който бе одобрен от ЕП. 

По време на срещата Лопес-Борисов генералният секретар на ЕНП е цитиран да казва и следното: "Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години". Продължаващите близо 100 дни протести обаче настояват за оставка и предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във