Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕНЕРГИЙНИЯТ СЕКТОР - ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ НА ЛИЙМЪН И ДЖЕЙ ПИ МОРГЪН

Кои са най-успелите банкери в областта на корпоративните сливания и поглъщания през първите шест месеца на тази година? Който се интересува от това, трябва да надникне в енергийния сектор. Там щатските инвестиционни банки Лиймън брадърс (Lehman Brothers Holdings) и Джей Пи Моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.) са се разгърнали на широк фронт и са изпреварили дори традиционните лидери в бранша Моргън Стенли (Morgan Stanley) и Ситигруп (Citigroup Inc). От началото на януари до края на юни компаниите, които работят с нефт, природен газ и енергия, са сключили 18% от обявените през този период обединителни сделки на обща стойност 330 млрд. щ. долара. Това прави енергийният сектор един от най-желаните за инвестиционните банкери, сочат данни на финансовата информационна агенция Блумбърг. А растящите цени на нефта и на електричеството, които скараха потребители и политици, правят играчите от Уолстрийт още по-богати, защото инвестиционните банки тази година са получили комисиони за услугите си в размер на 1.65 млрд. щ. долара срещу 2.55 млрд. долара за цялата 2005 година.
Фактът, че Лиймън брадърс и Джей Пи Моргън са изблъскали своите съперници, доказва колко клиентите ценят влиятелните си банкери. Например 39-годишният Уйлям Верекер, който преди година премина от Моргън Стенли в Лиймън като отговорник за банковите услуги в областта на природните залежи, помогна на работодателя си да получи роля в най-голямата енергийна сделка от януари насам - офертата за поглъщане на стойност 57 млрд. щ. долара, които германският монополист Е.ОН предложи за испанската компания от бранша Ендеса. Испанците съветваше Лиймън. Първенците сред консултантите по сливания и поглъщания в енергийния сектор за миналата година Моргън Стенли и Голдмън Сакс не бяха поканени да участват в офертата на Е.ОН за Ендеса. Моргън Стенли бе пропуснат заради конфликтните връзки с конкурентния испански енергиен доставчик Ибердрола. А Голдмън подкрепи миналогодишното неприятелско предложение на Гас натурал за поглъщането на Ендеса и рискува да не получи нито цент за 10-месечната си работа по него, след като то бе анулирано от две съдебни инстанции в Испания. Регистрираната в Париж Сюез - втората по големина енергийна групировка на Франция, пък нае Джей Пи Моргън за консултант по офертата на конкурента си Газ дьо Франс, който предложи 55.7 млрд. щ. долара за покупката на Сюез. Основният мотив за избора бил, че щатската банка има опит в енергийните сделки и отдавнашни връзки със Сюез, обясни в интервю на 7 юли нейният управител и главен изпълнителен директор Жерар Местрае. Главен консултант по сделката е 49-годишният Паскал Рейвъри, заместник-председател на поделението за инвестиционни банкови услуги на Джей Пи Моргън в Европа. За да използва оживлението в сектора, щатската инвестиционна банка нае на 29 юни 46-годишния Джеф Айнглинг - експерт по пренос и разпределение на енергия, работил 16 години в Моргън Стенли.
Енергийните компании седят върху купища пари - над 80 млрд. щ. долара, след като през последните четири години цените на суровия петрол скочиха тройно, а тези дни стигнаха едва ли не 80 щ. долара за барел. Индексът Morgan Stanley Capital International World Energy Sector, който следи световния енергиен бранш и е съставен от акциите на 118 фирми, се е повишил със 17% през последните 12 месеца срещу едва 3.5-процентния ръст на щатския базов борсов индекс SP 500. Някои компании, като базираната в щата Тексас Андарко петролиъм, използват извънредните приходи да поглъщат съперници. Други, като руският газов монополист Роснефт, продават акции, за да получат повече пари в наличност. Енергийните фирми са пуснали емисии от акции за 36.9 млрд. щ. долара и са продали дългови инструменти за 75.7 млрд. щ. долара през първото полугодие на 2006-а, съобщава Блумбърг.
Джей Пи Моргън, която заема второ място сред консултантите по корпоративни сливания и поглъщания в световен мащаб след Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group Inc.), очаква 362 млн. щ. долара приходи от енергийните сделки, по които работи от началото на годината насам, чиято обща стойност е 144 млрд. щ. долара. Ако се прибавят и таксите от продажбите на облигации и акции на енергийни фирми, в които участва, третата по големина банка на САЩ може да събере комисиони за 483 млн. щ. долара срещу 339 млн. долара през цялата 2005 г. и 222 млн. долара през 2004-а. Основното предимство на Джей Пи Моргън е ролята й на главен мениджър на синдикирани заеми за енергийни фирми, коментират анализатори от бранша.
Лиймън брадърс, която методично разширява дейността си в енергийния сектор през последните пет години, се готви да вземе 616 млн. щ. долара приходи от консултации на сливания и поглъщания и от гарантиране на емисии от ценни книжа срещу 348 млн. долара през миналата година и 285 млн. долара през 2004-та. През първите шест месеца на тази година банката е участвала в организирането на 22 сделки по сливания на енергийни фирми на обща стойност 150 млрд. щ. долара срещу 77 млрд. долара за цялата 2005-а, по данни на Блумбърг.
В световен мащаб през първото полугодие са били обявени сделки за корпоративни поглъщания на обща стойност 1.83 трлн. щ. долара. На първо място сред консултантите по тях е втората по пазарна капитализация инвестиционна банка на САЩ Голдмън Сакс. Тя е първенец за шеста поредна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във