Банкеръ Daily

Финансов дневник

Емилия Миланова: Одиторите имат договор за консултантски услуги

"Трите одиторски компании са сключили договор за ангажимент за извършване на процедури относно финансова информация т.е. сключили са договор за консултантски услуги". Това заяви проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" пред Дикофф.

Според нея договорът е сключен, по един международен стандарт за свързани по съдържание услуги, който ги задължава да направят изявление, че извършените от тях услуги не представляват нито одит, нито преглед и поради това не се изразява никаква степен на сигурност по отношение на заключенията, които те са направили.


И сигурно в доклада за фактически констатации, който те са представили, но който ние не виждаме и може би никога няма да видим, защото договора е такъв,  се посочва, че този доклад е предназначен единствено затова, което са договорили с квесторите и не следва да бъде използван за каквито и да е други цели, поясни Миланова.


Бившият подуправител на БНБ е категоричен, че извършените процедури не представляват нито одит, нито преглед, съобразно международните стандарти.

Цифрата 4.2 млрд. лева е невероятно шокираща, заяви още Миланова и допълни, че одиторските компании е трябвало да бъдат много внимателни по отношение на тази информация, защото одитът на КТБ е от огромен обществен интерес. 

Трябва да се разграничат поетите от тях ангажименти и да се изясни базата, върху която са направени заключенията. Това категорично не са международните одиторски стандарти и категорично няма спазване на международния счетоводен стандарт 39, заключи Миланова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във