Банкеръ Daily

Финансов дневник

Емил Радев: Борбата с прането на пари ще бъде приоритет за ЕП през тази година

Борбата с прането на пари и финансиране на тероризма през тази година ще бъде сред приоритетите за Европейската комисия и Европейския парламент, казва  евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, цитиран от БТА.

Вече е факт по-прозрачна и по-точна методика за изготвянето на списък с високорискови трети страни със стратегически слабости в нормативните си уредби за борба с тоя тип престъпления, припомня евродепутатът. Идеята е да се идентифицират държавите, които представляват съществена заплаха за финансовата система на ЕС, и да се поддържа по-тясно сътрудничество със Специалната група за финансови действия (FATF).
Още през първото тримесечие на тази година ще бъдат обявени новите правила по шестте стълба, с които ще бъдат допълнително подсилени защитните механизми на ЕС за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, посочва Радев. По думите му пакетът от мерки трябва да гарантира единна нормативна уредба и нейното ефективно прилагане, по-добри надзор и координация между звената за финансово разузнаване на държавите-членки, по-активно съдебно и полицейско сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във