Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕМИЛ КЮЛЕВ ПОСЯГА КЪМ ТРИ БАНКИ

След като изпълни блестящо първия ход от стратегията си - покупката на МИНЕРАЛБАНК, Емил Кюлев обяви следващия едновременен сеанс - на три шахматни дъски. Той ще играе за Банка земеделски кредит, Кредитна банка и БАЛКАНБАНК. Насреща му в партиите са съдиите по несъстоятелността, БНБ и Агенцията за държавните вземания. За да спечели обаче, ще му е нужна силната подкрепа на синдиците Татяна Стефанова, Павел Павлов, Господин Кузманов и Валентин Георгиев.
Идеята на Кюлев била РОСЕКСИМБАНК да стане лидер при изкупуването, преструктурирането и продажбата на кредити, които не се обслужват от фирмите. И при все че дълговият пазар е много рисков, той крие огромен потенциал за печалби, ако участниците в него си изиграят добре ходовете.
Мениджър на РОСЕКСИМБАНК, пожелал да остане на щат, съобщи за в. Банкеръ, че

за да обсеби дълговия бизнес

председателят й смятал да придобие всички по-големи фалирали банки. За целта той дори е осигурил солидно външно финансиране от британски инвестиционни фондове.
Председателстваната от Емил Кюлев банка сложи ръка върху активите на МИНЕРАЛБАНК през февруари 2001 г., като обеща да плати на кредиторите й 20.5 млн. лева. Общият размер на вземанията, които РОСЕКСИМБАНК наследи от тази сделка, надхвърля 360 млн. лв., като, според експерти, за период от една година тя може да събере до 10% (около 36 млн. лв.) от тях.
Както научи в. БАНКЕРЪ, Кюлев вече е изпратил писма до синдика на БАЛКАНБАНК и до съдията, наблюдаващ несъстоятелността й. В тях той е изразил готовността на РОСЕКСИМБАНК да купи активите на фалиралата институция. Нещо повече, Емил Кюлев дори е водил разговори по темата със синдика Валентин Георгиев. Той на свой ред пък е уведомил шефката на Банков надзор Емилия Миланова за намеренията на РОСЕКСИМБАНК. Междувременно председателят й е започнал кореспонденция и с Агенцията за държавните вземания, ръководена от Александър Раков. Тя представлява държавата, на която

БАЛКАНБАНК дължи около 160 млн. лева

Кюлев бил готов да плати на Агенцията парите, която тя се надява да получи от фалиралата институция, за да не участва в търга за активите на банката. В момента БНБ усилено се занимава с подготовката именно на този търг, който трябва да се проведе по чл.46 от Закона за банките. Текстовете в този член дават възможност на държавата да кандидатства за покупката на фалирала банка, чиито задължения към бюджета надхвърлят оценката на активите й.
Преди година и половина активите на БАЛКАНБАНК бяха оценени на 30.779 млн. лв. от ЕТ Текла консултинг-Весела Касърова. Тогава БНБ подготви търг за продажбата им. Но синдикът Георгиев оспори оценката и влезе в съдебни пререкания с Банков надзор, които продължиха повече от година. Докато делото се разхождаше из магистратските бюра, шестмесечният срок на валидност на оценката изтече. Сега активите на БАЛКАНБАНК трябва да бъдат оценявани повторно. Според някои финансисти, новата им стойност едва ли ще надхвърли 20 млн. лева.

По сделката за БЗК

хората на Кюлев вече са разговаряли със синдичката Татяна Стефанова и със съдията, отговарящ за несъстоятелността на фалиралата земеделска банка. Ако съдът разреши да се проведе търг за продажбата й, Стефанова ще трябва да назначи фирма, която да определи стойността на активите. Тя едва ли ще е по-голяма от оценката, направена в края на 1999 г., която бе за 1.7 млн. лева. Тогава номиналната стойност на активите бе 247 млн. лева.
БЗК дължи на бюджета над 50 млн. лв. и ако РОСЕКСИМБАНК иска да придобие фалиралата институция, отново ще трябва да преговаря с Агенцията за държавни вземания.
По-различна е

ситуацията в Кредитна банка

към която РОСЕКСИМБАНК също е проявила интерес. Бюджетът няма вземания от фалиралата Мулти-банка, но за сметка на това тя дължи над 20 млн. лв. на граждани и фирми. Някои финансисти са на мнение, че ако РОСЕКСИМБАНК иска да придобие активите на Кредитна банка, ще трябва да плати всичките й дългове към гражданите и фирмите.
Според експерти, запознати с процедурата по продажба на фалирала банка, за да придобие БАЛКАНБАНК, БЗК и Кредитна банка, Кюлев ще трябва да се изръси с около 50 млн. лева.
Въпросът обаче не опира само до това, дали РОСЕКСИМБАНК ще намери нужните й пари, а дали ще отговори на изискванията, които поставят пред нея Законът за банките и наредбите на БНБ. Според тях например, след покупката на банка в несъстоятелност, дълготрайните материални активи на купувача не бива да надвишават собствения му капитал. А при положение че купи само една от трите фалирали институции, РОСЕКСИМБАНК ще се сдобие със сгради, чиято стойност надхвърля капиталът й.

От екипа на Кюлев увериха

в.БАНКЕРЪ, че ще представят в БНБ подробни доклади за това с какви пари смятат да финансират покупката на трите банки. Банков надзор ще получи и договорите със застрахователни компании и пенсионни дружества, на които ще бъдат продадени придобитите сгради.
Цялата стратегия за покупката на трите фалирали институции била детайлно разработена. В нея се предвиждали варианти за действие при различни ситуации. Въпреки това, понякога и най-брилянтните планове могат да бъдат срутени без много усилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във