Банкеръ Daily

Финансов дневник

Емил Караниколов остава министър въпреки скандала с ББР

Министърът на икономиката Емил Караниколов няма да понесе отговорност за скандала с Българската банка за развитие (ББР), съобщи премиерът Бойко Борисов, с което даде да се разбере, че Караниколов остава начело на икономическото ведомство.

Борисов заяви, че за него темата ББР е приключена и настоя повече нe бъде разпитван по нея. За отстранения директор на ББР Стоян Мавродиев премиерът заяви: "Най-малкото трябваше да се обади, че дава 75 млн. лева кредит. Обади се и ми кажи, че сделката е чиста. Не съм знаел, ако знаех - нямаше да им дам да отпуснат този кредит".

Министър-председателят подчерта, че не се чувства подведен от фалшиви новини за ББР. Подобна теза развиваше именно ексшефът на държавната банка Стоян Мавродиев. Борисов повтори тезата си, че той и икономическият министър не знаели за заема, отпуснат на колекторската фирма "С.Г. Груп".

"След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаеш, нямаше да им дам. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии, за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара и знаем какво е било", коментира Бойко Борисов.


Бившият финансов директор на ПИБ е назначен в ББР


Сегашният управителен съвет начело със Стоян Мавродиев вече е освободен с решение на надзора на ББР. Списъкът с новия борд на банката е внесен за одобрение от БНБ, научи "Банкеръ". Едва след издаването на лицензите ще бъдат съобщавани имена.

В същото време се очаква и увеличението на капитала на ББР със 700 млн. лева. 500 млн. лв. от тях са за безлихвените кредити от 100 000 лв. за малки и средни предприятия с 10 г. срок за погасяване. Останалите 200 млн. лв. са за кредитите от 1500 лв. без лихви за тези, които са с трудови договори, но са в неплатен отпуск. От тях могат да се възползват и свободните професии, като срокът за погасяване също е 10 години.

В момента механизмите се разработват от търговските банки. Банковите гаранции ще бъдат издавани от Банката за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във