Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕМИЛ ХЪРСЕВ ОФОРМИ РЕЗУЛТАТА 3 ОТ 7

Повече от четири часа следователите от Столичната следствена служба разпитваха Емил Хърсев, управляващ съдружник на КДА Хърсев и Ко, по делото за вноса на 157.6 хил. т американска царевица през 1993 година. Хърсев е обвиняем по чл.219, ал.4 от НК за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество. Според адвокатката му Ина Лулчева обаче, никъде в обвинението не е посочено какво точно длъжностно лице е бил Емил Хърсев по това време в народното стопанство. Наложена му е мярка за неотклонение - парична гаранция от 3 хил. лева. Адвокат Лулчева твърди, че в обвинението не са посочени конкретните вреди, които са нанесени на стопанството. Самият Хърсев не пожела да коментира нищо.
Само за една седмица трима от седмината банкери, организирали в понеделник пресконференция, на която обвиниха премиери и ръководените от тях правителства за погрома над българската финансова система през 1996-1997 г. (виж стр.8) получиха кой първо, кой поредно обвинение. И бяха съответно заплашени със запиране в килия. Стоян Шукеров е с мярка за неотклонение 60 хил. лв. гаранция от предишния петък. В четвъртък 50 хил. лв. магистратите поискаха от Венцислав Йосифов. Двамата казаха, че ще лежат, но няма да платят. На тоя фон Хърсев като за първи път минава евтино.
С това темпо до края на февруари през килията ще минат и останалите, осмелили се да си отворят устата - коментират финансисти. Вече се подготвял психически бившият управител на БНБ Любомир Филипов. Междувременно се разчу, че заместник-министърът на правосъдието Златка Русева, която курира местата за лишаване от свобода, е разпоредила инвентаризация на наличните свободни места в затворите. Зевзеци твърдят, че това е част от предизборната агитация.
За какво е обвинен Емил Хърсев?
През 1993 г. България подписа споразумение с Корпорацията за стокови кредити на САЩ за кредит от 15 млн. долара. С тях страната ни закупи и внесе 157 567 т царевица, но тя бе с 29 на сто по-скъпа от тази на вътрешния пазар. Фуражните заводи я закупиха при облекчени условия и на разсрочено плащане. С получените от продажбата средства бяха закупени 7 млн. щ. долара, които бяха прехвърлени в сметките на Хърсев и Ко в ТСБанк от държавната фирма Хрансервизинженеринг. Нареждане за операцията е дал Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Любен Беров. От името на земеделското ведомство Танев сключил договор за управление на парите с командитното дружество Хърсев и Ко, което поело задължение по нареждане на министерството да превежда погасителните вноски по договора за кредит със САЩ. Първоначално дружеството изпълнява погасителния план по кредита и за 1994 и 1995 г. изплаща вноските от 596 646 щ. долара, но за 1996 г. закъснява с три месеца. Затова по кредита е начислена и наказателна лихва. Още през 1994 г. дружеството Хърсев и Ко прехвърля по сметка на ТСБанк 7 млн. щ. долара, като срещу тях получава запис на заповед, издадена от Стомана - Перник, в полза на банката, която вече била отпуснала кредит на предприятието на тази стойност. По тази начин Хърсев и Ко става фактически кредитор и на Стомана - Перник.
После Стомана фалира, а Хърсев стана обвиняем. Преди две години, когато земеделският министър Венцислав Върбанов раздуха случая, Хърсев обясни, че дружеството, което управлява, било само агент по дълга. То извършвало операции само по нареждане на земеделското министерство, които били от името и за сметка на ведомството, включително и покупката на записа на заповед в Стомана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във