Банкеръ Daily

Финансов дневник

Електронни касови бележи ще заменят хартиените, обяви НАП

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори, съобщи Националната агенция за приходите. 

Решението е било взето на заседание на работната група за внедряване на т.нар. софтуерна фискализация.

НАП се е обявила в подкрепа на промените и предстои да обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

"Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини. Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за т.нар.  софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари. На днешното заседание на работната група бяха коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както  и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта", обяви в четвъртък (14 януари) приходната агенция.

Засега намеренията са до края на януари да бъде предложен изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия. Под софтуерна фискализация експертите разбират софтуерите на електронните магазини директно да могат да изпращат фискален бон до НАП, без да са нужни касови апарати.

Представителите на бизнеса, които участват във въпросната работна група, вече подчертаха, че искат предвидима и съобразена със световните тенденции среда за електронна търговия. Единствено така българските компании ще бъдат конкурентни.

За фирмите ще е важно да се даде възможност за онлайн, софтуерна фискализация чрез директно обръщение на търговския софтуер към сървъри на НАП или на доверени независими посредници. Тази алтернативна форма на фискализация трябва да се дефинира така, че да е достъпна за всички фирми, извършващи електронна търговия, включително и тези, които извършват и производствена дейност или физическа търговия.

Отделно ще е необходимо да се избегнат лошите практики и изгубено време в последните две години, които се случиха с промените в Наредба Н-18. Например според Асоциацията на индустриалния капитал, ако страната ни не успее да създаде добра среда, част от търговския оборот на фирмите може да премине към ползване на чуждестранни платформи като Amazon и Alibaba. Това от своя страна ще доведе до изключително големи трудности при проследяване на оборотите и съответно много ниски нива на данъчна събираемост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във