Банкеръ Daily

Финансов дневник

Електронната търговия търси удобството на мобилните устройства

Първата покупка в историята на платформата еPay.bg е направена през ноември 1999 г., когато през нея е закупен диск на българската рок група ФСБ. Днес, 15 години по-късно, българският потребител плаща онлайн освен традиционните битови сметки, също и огромно разнообразие от стоки и услуги, дори апартаменти и домашни любимци, каза Георги Маринов - изпълнителен директор на ePay.bg, след като представи и новите функционалности в сайта на платформата. През 2009 г. пък е отчетен рекорден брой транзакции, когато за по-малко от час са продадени 2265 билета за концерта на Мадона в България на внушителната стойност 1 062 952 лева.

Така бяха отбелязани 15 години от първата онлайн транзакция в България през първата платформа за електронни разплащания у нас – еPay.bg. Компанията представи също обновения сайт и мобилната версия на системата и даде началото на поредицата срещи еPay Media Talks – инициатива за споделяне на новини и идеи в сферата на онлайн плащанията и търговията.

Годишнината на еPay.bg даде повод за обзор на ключовите факти от развитието на платформата през изминалите години и въведените благодарение на системата иновации на българския пазар.
Към момента в еPay.bg са регистрирани общо 433 182 брой потребители, като през последните осем години се отчитат средно по 40 000 нови на годишна база, казва Маринов. Сред тях преобладават живеещите и работещите в големите градове в страната, на възраст между 30 и 45 години, с висше или средно специално образование. Когато платформата излиза на пазара най-активни са младите хора около 28 г., а днес вече пораснали те отново са най-често използващи тази възможност за търговия. Според статистиката превес имат мъжете, като съотношението спрямо нежния пол е 60% на 40 на сто.
Иначе в периода от създаването си до настоящия момент през еPay.bg са извършени общо 28 850 991 бр. транзакции на стойност 1 754 815 679.79 лева. По време на събитието Георги Маринов - изпълнителен директор на ePay.bg, представи и новите функционалности в сайта на платформата. Потребителите вече ще имат възможност да персонализират първата страница на своя профил според най-често използваните от тях услуги. Заедно с това изключително удобна е и възможността за частично и разсрочено плащане на задължения към дружества за комунални услуги, местни данъци и такси. В помощ на потенциалните клиенти е и автоматичното плащане на сметки (тип "разплащателен влог") с опция за лимитиране на превежданите суми.

Еднократната парола dpass е друга нова функционалност за допълнително осигуряване на плащания чрез временен код, валиден за 30 секунди. Напълно безплатна, без такси и комисиони за ползване, dpass се активира от личния профил на всеки клиент.

Платформата обслужва и над 90% от електронните магазини и комунални дружества в България, като активните търговци в еPay.bg са над 1500.

Българската система за електронни плащания ePay.bg стартира през октомври 1999 г., когато е извършено първото плащане с дебитна банкова карта в български интернет магазин.
"Ипей" АД – оператор на еPay.bg е дружеството, създадено през 2000 г. и е част от "Датамакс Систем Холдинг" АД. Фирмата е специализирана в изграждането на платежни системи, електронна търговия и сигурност на предаването на информация през Интернет. Фирмата извършва обработка на плащания с банкови карти и на банкови транзакции в отворени мрежи. Основната дейност на компанията е свързана с опериране на платежните системи ePay.bg®, ePayVoice® (плащане по телефон), B-pay (плащане от банкомат).
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във