Банкеръ Weekly

шшшт!

Електронната хранилка на властта

Българската акцизна централизирана информационна система била изначално пробита

През 1910 г. Григор Начович в писмо до министър-председателя Александър Малинов пише, че съществува начин за справяне с корупцията, но той няма да бъде приложен „...защото Вие не рачите да се изкоренят тия язви. Тия язви Ви харесват, тяхното съществуване е във Ваш интерес, те ви крепят като министър“.

Нищо май не се променя..

...

Борбата с корупцията у нас явно е достигнала до такива висоти, че вече самата борба произвежда корупция, и то на доста по-високо, по-модерно и по-трудно разкриваемо равнище. Красноречив пример е Българската акцизна централизирана информационна система - БАЦИС. Създадена е и е приета  с "фабричен“ дефект, поръчан от управляващите. Нейното предназначение е  тя да извади на светло акцизните плащания и така  да ги гарантира. Но има и малкият дефект да "опрости" това бреме на определени фирми от кръговете около съответната власт. Ето я мрачната история на тази система.

В Европейския съюз подобна система има от 1992 година. Тя се казва Excise movement and control system  (EMCS) - Система за движение и контрол на акцизните стоки и е в действие  цели 15 години преди и ние да станем европейци. Досега "тяхната" система не е била пробита, издържала е на много неуспешни хакерски атаки. "Тяхната", защото у нас "експертите"  не я харесаха  нещо и през 2012 г. решихме да си правим наша. А нашата беше прокламирана като надграждане на "тяхната".

Лирическо отклонение: Не ви ли прави впечатление, че ние все надграждаме някакви евромодели. Пръстовият отпечатък в болниците не беше ли прокламиран като върха на сладоледа, докато европейската здравна карта, към която трябва да се присъединим, беше захвърлена в ъгъла? Ставаше дума за едни пари, нали? Ами системата за случайно разпределение на делата в съда? Гаранциите за нея се пропукаха малко след внедряването й, още при първите т.нар. знакови дела. Някой очевидно  вкарва нарочни грешки в нашите "свръхкомпютри"...

БАЦИС работи с информационната единица АДД - акцизен данъчен документ. БАЦИС с непоколебима електронна ръка трябва да бърка в данъчните складове и да прихваща и да регистрира всяка кутия цигари, бутилка водка, литър гориво. Цялата пъстрота на акцизните стоки в България е вкарана в черно-белите записи на това онлайн наблюдение. Това е един електронен митничар, който денонощно вижда какво влиза и какво излиза от данъчния склад без опасност да си затвори очите, когато това му изнася. Така картинно  описа системата покойния шеф на Митниците Ваньо Танов. Годината беше 2013-а, пресконференцията по повод на въвеждането на БАЦИС - тържествена.

И така, всевиждащото око на БАЦИС следи непрекъснато движението на акцизните стоки и в края на месеца "удря калема" и казва колко акциз трябва да се внесе до 14-о число на следващия месец.

Две години след така описаната безупречна работа на системата случайно се появява първият теч. АДД за нищожните 50 лв., който го има на хартия при търговец на горива, го няма в БАЦИС!!!  Там дето контрабандно пиле уж не можеше  да прехвръкне, изведнъж прехвръкна едно малко колибри, което системата не прихвана. Следва въпрос към Митниците: "Защо го няма записа?" Отговор няма.

Други акцизни играчи също започнаха да констатират "течове". Стигна се дотам, че  сезираха главния прокурор. Въпросът е изключително важен, защото всеки липсващ запис може да е за 50 лв., но може и да е танкер с гориво, влакова композиция с алкохол, тир с цигари... Прости сметки показват, че един "пропуснат" от БАЦИС тир означава ощетяване на държавата с не по-малко от 4.5 млн. лв. акцизно плащане.

Главният прокурор разпореди  ДАНС да провери прехвалената система.

Стожерите на националната сигурност изготвят доклад, който не блести с яснота и категоричност. Но е достатъчно основание Софийската градска прокуратура да откаже  да започне досъдебно производство. Мотивът е: "Няма данни за конкретно престъпление."

В една Докладна записка обаче фигурира числото 300 000. Това е броят на изтритите записи в БАЦИС - и то само за периода, през който системата е била разнищвана. Може да става дума за милиарди левове.

Защо тогава силовата институция си затрайва? На една бабичка, ако й откраднат кокошките, се завежда дело срещу неизвестен извършител. А за такъв огромен теч от държавната хазна - не?!  И идва обратният въпрос: "Ако според  доклада на ДАНС няма данни за престъпление, защо тогава този документ  беше засекретен?"

Оказа се, че две години след внедряването на БАЦИС  в нея се е влизало с една парола -  всички митничари с една парола. Това се около 300 лица с авторизиран допуск. Така е конструирана системата. И дали са влизали само те?

И сега идва по-страшното за държавните финанси - всеки влязъл може да трие "записи", т.е. както вече уточнихме - да трие акцизи. Като изтрие запис, празното място остава да свети, но съдържанието на изтритото и човекът, който го е изтрил, нито светят, нито се знае кой е и какво е заличил!  Пълна анонимност!

Тези, които са създали системата, не са предвидили "огледален" сървър - такъв, който само да архивира записи, без възможност да се влиза в него. Акцентираме на този момент, защото Тотото има такъв и преди години, когато  хакери успяха да вкарат "печеливш" фиш, попълнен след тегленето на тиража, именно  вторият сървър ги засече и ги изхвърли от играта. И вместо джакпот получиха решетки? Все пак положението не е чак толкова безнадеждно: например страшилището срещу нечестните пазарни играчи - КЗК,  има техническата способност да извади наяве абсолютно всеки изтрит файл. Но ако митническата система го засече. А в България както разбрахме тя е кастрирана....

А БАЦИС ня-я-я-я-ма такива възможности

Това са ТТДанните на системата. Оттук нататък следват само въпроси.

Кой изработи и кой прие такава "калпава" работа? Това се случи по времето на Дянков и на Ваньо Танов, нали? Защо финансовият "гуру" Симеон Дянков беше така ревностно пазен от Бойко Борисов - при почти пълното  обществено и политическо неодобрение на това, което прави? Защо Дянков закри контролното звено над митниците в Министерството на финансите и остави митниците на самотек?

Прав ли е бившият заместник финансов министър Георги Кадиев, като твърди, че тази електронна корупция е пропила етажи нагоре - до равнище заместник-началник на Митниците? Дали само дотам, или и до някое ниво в Министерството на финансите? Или пък БАЦИС има нещо общо с Баце?

Защо Горанов е забавил отговора до Борисов повече от две години? Ясният в края на декември миналата година вот на недоверие ли го спеши да избърза с отговора, за да притъпи остротата на проблема преди деня на вота?

Кога ни казват истината висшите държавни чиновници? Когато уверяват, че още след проверката на ДАНС проблемите са решени -  че това е станало до януари тази годна и че  системата ще стане безупречна до май тази година?

Не трябва ли всички власти в България да променят нехайното си отношение към тази система, като си припомнят, че тя е част от националната сигурност, а държавният бюджет се пълни нетолкова от данък общ доход, от корпоративен данък или патентен, а именно от ДДС и акцизи? Или възходът на държавата и благополучието й  трябва да бъдат  поставени  в подчинено положение  към благополучието на отделни лица и групи?

Бройлерите в модерните птицеферми ги отглеждат с електронно подаване на фураж. Модерната електронна хранилка на няколко различни държавни управления ли бе БАЦИС?

И продължава ли да бъде?

Facebook logo
Бъдете с нас и във