Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ексшефката на НАП е отстранена заради неизпълнение на задължения

Асен Василев

Служебният финансов министър Асен Василев представи своя екип от заместник-министри и новия ръководител на Националната агенция за приходите. Същевременно той очерта и непосредствените приоритети на служебното правителство в сферата на финансите

Василев спомена на брифинга в МФ предизвикателства, свързани с кандидатурата ни за членство в Еврозоната. По думите му става въпрос за участието на представителите на Министерството на финансите в работни групи с БНБ и европейските институции, както и активната работа през лятото за изготвянето на Национален план за въвеждането на еврото. Ще припомним, че кабинетът "Борисов 3" бе заложил като индикативна датата 1 януари 2024 година за присъединяването на страната ни към валутния съюз. 

Служебният финансов министър уточни, че предшественикът му Кирил Ананиев не е публикувал Пролетната бюджетна прогноза, тъй като се е изчаквало синхронизирането й с отделни политики и Макроикономическата прогноза, но отказа да влезе в детайли.

Асен Василев посочи, че е възложил на колегите си да започнат подготовката на процедури за емитиране на нов дълг. Василев уточни, че на този етап не е ясно дали служебното правителството ще прибегне до продажбата на държавни ценни книжа, но според него е важно процедурите да са подготвени преди евентуалното встъпване в длъжност на редовен кабинет.

По-рано правителствената пресслужба съобщи, че Галя Димитрова е отстранена от директорския пост в НАП и на нейно място е назначен Румен Спецов. Служебният министър обясни, че Димитрова е отстранена заради "системно неизпълнение на служебните задължения" и обвърза решението на Министерския съвет с теча на лични данни от НАП през 2019 година.

"На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на над 6 милиона български граждани. За периода от 2017 до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове. За същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове – само 66%. От 11 май имаме и решение на ВАС, който потвърждава решението на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие с оглед защитата на личните данни. Ние сме правово държава. Няма как да не изпълняваме решенията на съда“, обясни той.

Финансовият министър изрази недоумение защо Галя Димитрова не е била освободена още тогава.

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци, заяви Асен Василев.

Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост.

66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, обясни служебният министър.

Той съобщи, че в следващите 2 месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във