Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Eкспресбанк" подкрепи производители на енергия от възобновяеми източници

Снимка: "Експресбанк"

Подписана е нова клубна сделка с участието на "Експресбанк" в синдикат с "УниКредит Булбанк". "Експресбанк", която вече е част от банкова Група ОТП,  повиши финансовата си подкрепа за фирмите "АСМ-БГ Инвестиции“ и "РЕС Технолъджи", занимаващи се с производство на фотоволтаична електроенергия.

На официална церемония двете банки са подписали документацията за отпускане на допълнителни 9 млн. евро. Участието на "Експресбанк" е пропорционално на дела на институцията в първоначалното финансиране, започнало през 2017 г.

Компаниите, обща собственост на корейския енергиен гигант KOEN и на производителя на панели и инвеститор в соларни паркове SDN, вече са изградили два фотоволтаични парка – в с. Самоводене (20.14 МВт) и в гр. Златарица (21,48 МВт), а целта на новоподписаната сделка е осигуряване на средства за допълнителни инвестиции.

От страна на "Експресбанк" сделката подписаха Доротея Николова,  неин главен изпълнителен директор и Момчил Момчилов, член на Управителния съвет на "Експресбанк". От страна на компаниите и собствениците  на подписването присъстваха  изпълнителният вицепрезидент на KOEN Юнг Чин Бае и изпълнителният директор на SDN Джонкю Хан.

"Радвам се, че "Експресбанк" е част от сделка, която е фокусирана върху алтернативно енергийно производство. Като банка, която развива бизнеса си устойчиво, ние се надяваме да насърчим подкрепата  за такива проекти, свързани с производството на енергия от възобновяеми източници, които не само допринасят за намаляването на емисиите на парникови газове, но  са и част от стратегията за справяне с климатичните промени“, заяви Доротея Николова при подписването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във