Банкеръ Daily

Финансов дневник

Експерти: Негативният ефект за държавата от фалита на КТБ ще е 10 млрд. лв.

"В рамките на Бюджет 2015 негативният ефект ще е около 10 млрд. лева". Това коментира в ефира на Нова телевизия финансистът Кольо Парамов относно обявяването на фалит на КТБ. Според него големите щети ще бъдат нанесени по косвен път. Парамов обясни, че във Фонда за гарантиране на влоговете има 2.1 млрд. лв. и за да покрие всички гарантиране влогове, ще вземе и от държавата още 1.6 млн. лева.


"Фалитът беше груба грешка на Централната банка и управителя Иван Искров", категоричен е Парамов.


"Преките щети, удара ще понесат негарантираните вложители и Фонда за гарантиране на влоговете", допълни проф. Валери Димитров, бивш шеф на Светната палата. 

Що се отнася до влоговете до 100 хил. евро експертите смятат, че няма да има проблеми с изплащането им. 

„Проверки и спорове ще има, но аз не виждам никакъв проблем за изплащането на влоговете”, заяви Валери Димитров. „Кредитите пък ще се връщат на синдика на банката”. По думите му парите от тези кредити ще отиват в т.нар. маса по несъстоятелността, а оттам за удовлетворяване на вложителите. 

Димитров поясни, че производството по несъстоятелност не може да стартира, докато тази процедура не бъде одобрена от Върховния съд. Според него, синдик на трезора от вчера е Фондът за гарантиране на депозитите и всяко действие на назначените в банката лица се одобрява от него.

"Фондът ще покрива своите загуби като разпродава активите на банката възможно най-скъпо", смята бившият шеф на Сметната палата. Той отново повтори, че според него най-доброто решение е КТБ да бъде продадена на друга банка на търгов принцип. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във