Банкеръ Daily

Финансов дневник

Експерти: БНБ трябва да има ясен план за КТБ

Трябва да има ясен план на БНБ как да процедира с КТБ, който да оповести на обществото и да го успокои.

Около тази позиция се обединиха Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, и Димитър Манолов, заместник-председател на КТ „Подкрепа“, пред БНТ. Двамата са и членове на Експертния съвет на работодатели и синдикати, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

Манолов посочи, че вече за никого няма съмнение, че в момента БНБ е „под страшен натиск отнякъде”. Затова и предстоящият утре протест ще е под наслов „Искров, кажи си!”.

Според него трябва да се говори за инвестиране на публични средства в КТБ, а не за наливане на такива. По думите му, ако държавата даде пари за банката, тя трябва да си ги върне, и то с печалба.

Преди всичко действията на централната банка за КТБ трябва да са в посока да се запази бизнесът, тоест мерките да са в полза на вложителите и това да е водещото при оздравяване на банката, каза от своя страна Валери Димитров.

Той обърна внимание, че всички политици трябва да са загрижени за ситуацията около КТБ, защото може да се окаже, че държавата трябва да влезе в нея като спасител. По възможност трябва да се избегне ангажиране на парите на данъкоплатеца, каза експертът, но не изключи напълно и такъв вариант.

Валери Димитров обобщи, че ако се стигне до производство по несъстоятелност, трябва да стане публично ясно какъв е кредитният портфейл на банката и кои са лицата, които са задлъжнели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във