Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕКСБАНКЕРЪТ ФИОРАНИ Е ОБВИНЕН В ИЗМАМА

Италианската прокуратура обвини Джанпиеро Фиорани - бивш главен изпълнителен директор на Банка пополаре Италиана, и негови близки сътрудници, че са отклонили милиони евро от кредитната институция за лично обогатяване. Според представените от следователите документи, довели до ареста на банкера и на съратниците му в късните вечерни часове на 13 декември, Банка пополаре Италиана от години е епицентър на огромен нелегален бизнес с тежки последствия за националната и международната банкова и финансова система и следователно в ущърб на дребните инвеститори. Обвинителите твърдят директно, че Фиорани и компания не биха могли да действат без знанието на някои официални външни и вътрешни контролни органи, които са над всички институции.
Както е известно, Фиорани напусна поста на главен изпълнителен директор на Банка пополаре Италиана през септември в разгара на огромен международен скандал около покупката на местната Банка Антонвенета. Другият участник в наддаването - холандската банкова групировка АБН АМРО холдинг, се оплака, че италианските власти, начело с управителя на Италианската централна банка Антонио Фацио, умишлено създават пречки пред сделката и толерират местния кандидат. Това доведе до криминално разследване, което блокира офертата на Банка пополаре Италиана, а Фацио бе подложен на натиск да се оттегли от поста си. Европейската комисия също се задейства и през седмицата предприе стъпки за правни действия срещу Италия по обвинение, че оторизираните власти защитават местните банки от поглъщане от чуждестранни инвеститори.
В документите на прокуратурата обаче скандалът около Банка Антонвенета се описва само като едно от многото незаконни деяния на обвиняемите и вероятно ще последват още арести. Андреа Пинифарина - индустриалец от Северна Италия и заместник-председател на сдружението на работодателите Конфиндустриа, заяви, че арестите са доказателство за връзките между полицията и бизнеса. Ние очаквахме подобен развой, коментира бизнесменът. Корадо Пасера - главен изпълнителен директор на Банка Интеза, пък определи събитията като черен ден.
Банковият скандал избухна на фона на пресните спомени за измами, докарали до фалит италианските хранителни компании Чирио и Пармалат. През тази седмица магистратите в Рим поискаха от съда да предяви обвинения срещу 40 души по делото за Чирио. Същевременно обаче банковата сага може да допринесе да се поизчистят авгиевите обори на местната финансова система. В резултат на намесата на следствието АБН АМРО очаква да поеме контрола над Банка Антонвенета, след като приключат правните процедури. Това ще стане, след като прокуратурата размрази акциите на италианската банка, които са собственост на Банка пополаре Италиана. В стремежа си да накарат регионалния кредитор да се раздели с миналото си и да започне на чисто, магистратите от Милано принудиха през тази седмица почти всички членове на борда на Банка пополаре Италиана да подадат оставки. А кметът на Лоди, където се намира централата на банката, увери, че градът има сили и средства да оздрави кредитната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във