Банкеръ Daily

Финансов дневник

Екатерина Захариева: Въвеждането на еврото не увеличава цените

Правителството се надява да получи позитивеноценка за присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II ("чакалнята на еврозоната") през месец юли и смята, че еврозоната е едно добро място за България. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Еврозоната ще повиши сигурността в България, ще увеличи инвестициите, ще намали лихвите. Неслучайно това е основен приоритет, за който работим години наред", посочи Захариева по време на Четвъртата годишна среща на Форума на бизнес лидерите и посланиците. 

Външният министър цитира проучвания, които показват висока степен на доверие към ЕС и европейската валута. 53% процента от българските граждани вярват в ЕС, което е с 9 пункта по-високо от средното ниво на Стария континент. 74% от гражданите на държавите от еврозоната смятат, че общата валута е полезна за ЕС. 67% пък казват, че еврото е полезно за държавата им. 

"Неслучайно България иска да бъде част от най-силния интеграционен модел - еврозоната", добави вицепремиерът.

Захариева определи като спекулация твърденията, че въвеждането на еврото води до увеличение на цените.

"Според изследване на ЕЦБ от 1999 г. средната инфлация в държавите от еврозоната е 1.7 процента. През предишните две десетилетия, преди въвеждането на еврото, е стигала средно до 20% на година. Инфлацията в последните пет държави, въвели еврото, е 0.7% на година - под средната за ЕС, което опровергава твърденията за увеличение на цените", аргументира се Екатерина Захариева.

Като ползва от членството в еврозоната външният министър изтъкна по-стабилната банкова система и осигуряване на сигурни инвестиции. 

"Всички държави имат задължението да въведат еврото. Но България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро да се присъединим към еврозоната. Неслучайно, правителството е с много ясно разписани задачи. Правителството благодари за подкрепата от страна на българския бизнес в тази задача", обобщи Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във