Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК ще представи предложения за бюджета на Италия

Изпълнителната власт на ЕС ще направи предложения през седмицата, за да разреши спора си с Италия относно бюджетния дефицит, заяви вчера европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

„През последните пет години не съм наказвал никого“, каза Московиси пред радио „Франс Интер“. Той подчерта, че ако Италия не спазва правилата, ще е необходимо Европейската комисия и европейските държави да поемат нейните отговорности. "Управляваме Европа съвместно, има правила, които всеки трябва да спазва”, каза той, добавяйки, че засега неговото мото е: "диалог, диалог, диалог".

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви във вторник, че Европейската комисия може да наложи глоба на Италия в размер на 3 милиарда евро заради нарушаване правилата на ЕС поради увеличаващите се нива на дълга и структурния дефицит. Прогнозите са, че италианският дефицит ще стигне 3.5% от БВП през 2020 г., което е повишение спрямо очакванията от 2.5% и над прага на ЕС от 3%. Причините за влошаването са забавящата се икономика, правителствените планове за въвеждане на скъпи политики и намерението да се отмени пенсионната реформа.

Италия заяви, че ще спазва фискалните правила на блока в следващия си бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във