Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК предлага разхлабване на капиталовите изисквания към застрахователите

Европейската комисия предложи да се намалят капиталовите изисквания към застрахователите в ЕС, за да се освободят 90 милиарда евро за възстановяване на икономиката, засегната от COVID, както и за постигане на набелязаните зелени политики.

"Целта на промените е да се увеличи приносът на европейските застрахователи за финансирането на възстановяването, за напредването към съюз на капиталовите пазари и за насочването на средства към Европейския зелен пакт. В краткосрочен план в ЕС може да бъде освободен капитал в размер до 90 млрд. евро. Този значителен освободен капитал ще помогне на застрахователите да увеличат приноса си като частни инвеститори за възстановяването на Европа от COVID-19", се казва в съобщението на комисията.

Тя предлага и ново законодателство. "Целта на директивата за възстановяване и преструктуриране на застрахователните дружества е застрахователите и съответните органи в ЕС да са по-добре подготвени за силни финансови шокове", уточняват от Брюксел.

С документа се въвежда нов процес на организирано преструктуриране, който защитава по-добре притежателите на полици, реалната икономика, финансовата система и в крайна сметка – данъкоплатците. На националните органи се предоставя усъвършенстван инструментариум за действие при неплатежоспособност на застрахователно дружество. Чрез създаването на колегии за преструктуриране съответните надзорни органи и органи за преструктуриране ще могат да предприемат координирани, навременни и решителни действия за преодоляване на проблемите, възникнали при трансграничните застрахователни групи, като осигурят възможно най-добрия изход за притежателите на полици и за икономиката като цяло, отбелязва в съобщението си Европейската комисия.

Следващият процедурен етап за законодателния пакет е обсъждането му от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във