Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК поиска от Барозу обяснения за Голдман Сакс

Жозе Мануел Барозу

Европейската комисия поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу "пояснения" около новите му функции в американската инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs). Те ще бъдат предадени на етичния комитет, посочва сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман г-жа Емили О'Райли.

Самата О'Райли поиска тези разяснения миналата седмица в писмо до Юнкер във връзка с "разбираемите" тревоги от етичен характер, предизвикани от това назначение, припомня Франс прес.

Португалецът Жозе Мануел Барозу, който бе начело на Еврокомисията от 2004 до 2014 година, бе нает през юли на длъжността неизпълнителен президент на международния филиал в Лондон, за да съветва групата за референдума на Великобритания, от който стана ясно, че Острова напуска ЕС, както и за други международни въпроси.

Назначението предизвика възмущение най-вече във Франция и Португалия и стана повод за петиция на персонала на ЕС, в която се изразяват опасения, че Барозу може да облагодетелства тази частна група с натрупания си авторитет от бившите си държавни функции.

В отговора си с дата 9 септември до г-жа О'Райли Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно в Голдман Сакс.

Кодексът за добро поведение, подписан от еврокомисарите, предвижда период на "охлаждане" от 18 месеца след края на техния мандат, през които те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да се наемат на работа в частна компания.

Той обаче не важи за Барозу, тъй като той е напуснал поста си през 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във