Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК очаква българската икономика да се свие с над 7% през тази година

Силен спад на икономиката на България през настоящата година и частично възстановяване през 2021 г. - така обобщено изглежда картината за страната ни в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК) за тази година.

За България ЕК предвижда 7,2% спад на реалния БВП, 7% безработица и 18% намаление на инвестициите. За следващата година обаче институцията очаква рязък ръст на българската икономика от 6 на сто.​ 

В доклада се посочва, че вътрешното търсене в страната ще се засили през третото тримесечие и ще продължи да расте през четвъртото. Според Комисията възстановяването ще бъде задвижено от частното потребление, с подобряването на пазара на труда. Растежът ще бъде също благоприятно повлиян от очакваното възстановяване на износа, но се очаква по-бавен път на възстановяване на инвестиционната дейност.

ЕК прогнозира равнището на безработица да се увеличи значително поради въведените ограничителни мерки, отбелязвайки, че това се дължи отчасти и на връщането на работници от чужбина. Очаква се нивото на безработица у нас да се увеличи до 7 на сто, след като достигна исторически нива от 4,2% през 2019 година.

През 2021 г. Комисията прогнозира частично възстановяване на заетостта, като безработицата ще намалее до 5,8 процента. Номиналното нарастване на заплатите се очаква да бъде умерено до 3,4% през 2020 г. и 2,3% през 2021 година.

Шокът върху международните цени на петрола ще допринесе за ограничаване на инфлацията, става ясно още от доклада. От Комисията очакват тя да спадне до 1,1 % през 2020 г. и да остане на това ниво през 2021 година.

ЕК отбелязва, че фискалната политика е в подкрепа на системата на здравеопазването и на икономиката на България, като в условията на пандемията тя е стартирала от силна позиция. През 2019 г. бюджетният излишък достигна 2,1% от БВП. Като част от пакета мерки за ограничаване на пандемията и нейното въздействие, правителството обяви големи разходи за медицинско оборудване, надбавки и увеличения на заплати за работещите в системите на здравеопазване и сигурността, както и субсидии, отлагане на данъци, държавни гаранции и преразпределяне на инвестиционни фондове в подкрепа на икономиката.

Бюджетният дефицит се очаква да бъде 2,8% от БВП през 2020 г., след четири години излишък. При допускане за непроменени политики през 2021 г., от ЕК прогнозират бюджетният дефицит да спадне до 1,8% от БВП.

Очаква се държавният дълг на България да се увеличи и да достигне 25,5 на сто от БВП през настоящата година и 25,4% през 2021 г., като резултат от първичния дефицит, свиването през БВП и някои мерки за подкрепа на ликвидността в икономиката, които не се отразяват на бюджетния дефицит, а на дълга.

И още - през настоящата година ЕК прогнозира и много рязко свиване на инвестициите в страната - с 18%, след ръст от над 2% на общите инвестиции за миналата година.

Европейската комисия обобщава, че силните позиции на българската икономика по отношение на положителните външни баланси и фискална позиция, преди избухването на COVID-19, би трябвало да помогнат за възстановяването от големия икономически шок, причинен от пандемията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във