Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК очаква 2.7% ръст на БВП на България през 2021-ва

България отчита 4.9% спад на икономиката през 2020 година. Той няма да бъде напълно компенсиран през 2021-ва, защото очакванията на Европейската комисия са за ръст на БВП от 2.7 процента. ЕК прогнозира ускорение на растежа до 4.9% едва през следващата година, което ще бъде задвижено от силното вътрешно търсене и по-динамичния износ.

ЕК прави уточнението, че прогнозата не отчита изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост, от който България очаква да получи 29 млрд. евро в следващите години. 

Еврокомисията прогнозира, че вътрешното търсене ще остане слабо през първата половина на 2021 г., предвид предполагаемото разширяване на ограничителните мерки.

"Евентуалното повторно отваряне на икономиката трябва да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина на 2021 г.", посочва ЕК в своята Зимна икономическа прогноза. 

Износът на стоки се очаква постепенно да се възстанови от второто тримесечие нататък, а чуждестранните туристи да започнат да се връщат през третото тримесечие. Брюксел обаче подчертава също, че възстановяването на чуждестранния туризъм е подложено на риск, свързан с нивата на ваксинация и заразяване с COVID-19 в България в сравнение с алтернативните туристически дестинации.

През 2021 г. инфлацията се очаква да се увеличи до 1.7% спрямо 1.2 на сто през миналата година. Ускорение се прогнозира и за 2022 г. - до 1.8 процента. Увеличението ще се дължи на повишаване на цените на храните и услуги.

Светлина в края на тунела въпреки трудната зима

Европа продължава да се бори с пандемията от коронавирус. Новото нарастване на броя на случаите, заедно с появата на нови, по-заразни щамове на коронавируса, принуди много държави членки отново да въведат или да затегнат противоепидемичните мерки. В същото време стартирането на програмите за ваксинация в целия ЕС дава основания за предпазлив оптимизъм.

Очаква се с облекчаването на противоепидемичните мерки икономическият растеж да се възстанови

В зимната икономическа прогноза от 2021 г. се предвижда икономиката на еврозоната да нарасне с 3.8% през 2021 г. и със същия процент през 2022 г. В прогнозата се предвижда икономиката на ЕС да нарасне с 3.7% през 2021 г. и с 3.9% през 2022 г.

След наблюдавания силен растеж през третото тримесечие на 2020 г., през четвъртото тримесечие икономическата активност отново се сви в резултат от подновените противоепидемични мерки в отговор на втората вълна на пандемията. Тъй като тези мерки все още са в сила, се очаква през първото тримесечие на 2021 г. икономиката на ЕС и на еврозоната да се свие. Очаква се икономическият растеж да се възобнови през пролетта и да набере скорост през лятото паралелно с напредъка на програмите за ваксинация и постепенното облекчаване на противоепидемичните мерки. Подобрените перспективи за световната икономика се очаква също да подкрепят възстановяването, посочва ЕК.

Икономическото въздействие на пандемията остава неравномерно в отделните държави членки и се прогнозира, че и темповете на възстановяване също ще се различават значително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във