Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК няма да задейства наказателна процедура срещу Италия

Европейската комисия няма да започва процедура при прекомерен дефицит срещу Италия заради високия бюджетен дефицит и дълг на страната. Въпреки това тя ще продължи внимателно да следи дали Рим спазва правилата на Общността и дали страната е готова да гарантира, че проектобюджет 2020 г. ще отговаря на изискванията, предаде Ройтерс.

"Комисията заключи, че няма основания за започване на основана на дълга наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия на този етап", заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси пред репортери в Брюксел след заседание на изпълнителния орган на Европейския съюз. Той подчерта, че е необходимо да се наблюдава много внимателно изпълнението на бюджета от Италия през второто полугодие на тази година.

Решението на Комисията бележи значително успокоение на отношенията между Италия и ЕС след няколкомесечния спор, породен от прекомерния дълг на страната, който е на второ място по големина в еврозоната. Италианското правителство взе решение, че дефицитът трябва да намалее със 7.6 млрд. евро тази година. Основание тази цел да се осъществи дават нарастващите доходи и по-ниските разходи, както и сумата от 1.5 млрд. евро, определена за социални програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във