Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК ни поздрави за резултата по новия външен дълг, заяви Ананиев

Управляващи и опозиция поспориха в парламента за новата емисия външен дълг, която България емитира на международните капиталови пазари чрез продажбата на 10-годишни и 30-годишни еврооблигации. По този начин страната ни е пое задължения в размер на 5 млрд. лева. При 10-годишните книжа доходността е от 0.389 %, а при 30-годишните облигации -1.476 %.. 


Нинова: Със заема Борисов ще покрива стари дългове и дефицит


Финансовият министър Кирил Ананиев влезе в спор със соцлидерката Корнелия Нинова, която упрекна властта за този ход и за това, че ще харчи еднолично и непрозрачно. 

Още преди дни Ананиев обяви, че средствата от емитирането на новия дълг ще се използват за рефинансиране на стари задължения,  за увеличаване на размера на фискалния резерв, за обезпечаване на социално-икономически мерки и финансиране на планирания дефицит в бюджета. 

"Когато решите да взимате думата по един толкова важен въпрос, какъвто е поемането на дълг и неговото използване, ще ви помоля или да се подготвите по-добре с истинска информация, а не лъжовна, или да дадете думата на някой, който разбира от тази материя", заяви финансовият министър в отговор до Нинова по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев съобщи, че цялото ръководство на Европейската комисия го е поздравила за постигнатия резултат, който бил най-добър за цялата 2020 година.

"27 емисии са направени през 2020 от 27 държави, нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0,375. Другите лихвени проценти се движат между 1 и 3,25%", обясни той.

"А за какво ще ги използваме, трябва да имате познания по това какво ни предстои, какво се предвижда в началото на следващата година и взимаме съответните мерки при обявяване на нов етап от епидемията. Икономическите и социалните мерки трябва да бъдат изпълнени, защото те са за хората и бизнеса. Вашето обръщение нека бъде съобразено с реалността", препоръча министърът.

Правителството не планира ново излизане на международните пазари до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във