Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК настоя Италия да намали бюджетния си дефицит

Европейската комисия (ЕК) е поискала от Италия да намали бюджетния си дефицит през 2017 година с около 3.4 млрд. евро, за да избегне процедурата за прекомерен дефицит, която може да включва и налагането на глоби, съобщи неназован представител на италианското финансов министерство, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Настояването е включено в официално писмо на ЕК до италианските власти, което беше публикувано във вторник на уебсайта на финансовото министерство и ще бъде разгледано внимателно. Италианското правителство е в преговори с Комисията и в следващите няколко дни ще реши дали и как да се намеси, добави източникът.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че писмото е част от продължаващия диалог между Комисията и италианските власти. В него се настоява Италия да реагира със списък с конкретни ангажименти до 1-ви февруари, когато Комисията публикува своите зимни икономически прогнози за 2017 година.

Трябва да се има предвид, че доста често властите в Рим и Комисията се намират в конфликт относно експанзивните бюджетни политики на Италия. Поредно несъгласие може да доведе до допълнително главоболие за новото правителство начело с премиера Паоло Джентилиони, което е изправено пред някои сериозни предизвикателства.

През миналия октомври италианското правителство одобри бюджет от около 27 млрд. евро, който включва по-високо от очакваното целево ниво за дефицит в размер на 2,3% от БВП с оглед на извънредни разходи, свързани със земетресенията през лятото и мигрантската криза.

През ноември обаче ЕК предупреди Италия, че нейните бюджетни мерки рискуват да нарушат правилата за разходи на единния блок и призоваха Рим да гарантира, че ще изпълни целите на ЕС за намаляване на дълга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във