Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК наложи 371 млн. евро глоба на банков картел

Маргрете Вестагер

Европейската комисия установи, че Bank of AmericaNatixisNomuraRBS (сега NatWest), UBSUniCredit и WestLB (сега Portigon) са нарушили антитръстовите правила на ЕС чрез участието в картел на първичния и вторичния пазар за европейски държавни облигации.

На Nomura, UBS и UniCredit се налагат глоби на обща стойност 371 милиона евро. NatWest не е глобен, тъй като разкрива картела пред Комисията. Bank of America и Natixis също не са глобени, тъй като тяхното нарушение е извън давностния срок за налагане на глоби. Portigon, юридическият и икономически наследник на WestLB, получи нулева глоба, тъй като през последната бизнес година не генерира нетен оборот, съобщиха от Брюксел.

Какъв е случаят

Според еврокомисията дилъри от седемте инвестиционни банки са поддържали редовен контакт помежду си, за да обменят чувствителна търговска информация. Те са обменяли информация за обемите и цените на облигациите, предлагани в хода на търговете. По-ключовото е, че те са си разменяли актуална информация за стратегиите им за наддаване в хода на акуционите за ценни книжа на държави членки от еврозоната. Отделно се е споделяли данни за параметрите за търговията на вторичния пазар на деноминирани в евро облигации. Поведението частично се проведе по време на финансовата криза и по-точно между 2007 и 2011 г. и засегна цялото Европейско икономическо пространство („ЕИП“), категорична е Еврокомисията.

"Добре функциониращият пазар на европейските държавни облигации е от първостепенно значение както за държавите-членки от еврозоната, които издават тези облигации, за да генерират ликвидност, така и за инвеститорите, които ги купуват и търгуват. Решението ни срещу Bank of America, Natixis, Nomura, RBS, UBS, UniCredit и WestLB изпраща ясно послание, че Комисията няма да толерира каквото и да е тайно поведение. Неприемливо е, че в средата на финансовата криза, когато много финансови институции трябваше да бъдат спасени чрез публично финансиране, тези инвестиционни банки се сговориха на този пазар за сметка на държавите-членки на ЕС", коментира изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във