Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК глобява пет големи банки с над 1 млрд. евро заради картел

Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Barclays, Citigroup, JP Morgan, Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) и Royal Bank of Scotland са глобени за манипулиране на обменни курсове на 11 валути за няколко трилиона долара. Глобата е в размер на 1,07 милиарда евро, съобщава Ройтерс.

През последното десетилетие финансовата индустрия е пострадала от глоби за милиарди евро заради манипулиране на бенчмарковете, използвани в много ежедневни финансови транзакции.

Европейската комисия заяви, че банките са сформирали два картела, за да манипулират валутния пазар, включително американския долар, еврото и паунда. "Тези картелни решения изпращат ясно послание, че Комисията няма да толерира тайно поведение, в който и да е сектор на финансовите пазари", заяви в изявление европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Координаторът на конкуренцията в ЕС уточни, че повечето от търговците са се познавали лично и са създали чат-стаи с имена като „Есекс Експрес“ и „Джими“. Действията на единия картел протича между декември 2007 г. и януари 2013 г., а другият е действал от декември 2009 г. до юли 2012 г., добавя той.

Водещата глобална група за финансови услуги и една от най-големите банкови институции в Япония Mitsubishi UFJ Financial Group заяви, че е предприела и мерки за предотвратяване на повторно възникване, а Barclays и Citigroup отказаха да коментират.

Групата, наречена "Трипосочен бананов сплит", съставена от търговци на UBS, Barclays, RBS, Citigroup и JP Morgan бяха глобени с 811,2 милиона евро, а Citigroup отнесе най-големия удар от 310,8 милиона евро. Вторият картел на Есекс Експрес, включващ UBS, Barclays, RBS и MUFG получи глоба от 257,7 милиона евро, като наказанието срещу Barclays бе най-голямото - 94,2 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във