Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК е против отлагане на облекчаването на гръцкия дълг

Европейската комисия счита, че няма причина европейските кредитори да поставят под въпрос постигнато преди време споразумение за облекчаване на дълга на Гърция, заяви комисарят по икономическите и парични въпроси Пиер Московиси. Това негово изявление е факт, след като в сряда финансовите министри от еврозоната взеха решение да замразят временно мерките по облекчаване на гръцката дългова тежест, след като правителството в Атина предложи еднократно предоставяне на допълнителни средства на пенсионерите в страната.

"Смятаме, че взетото преди време решение за облекчаване на дълга беше трайно и беше взето в съответствие с първия преглед по изпълнение на спасителна програма за Гърция. Следователно няма причина то да бъде поставено под въпрос", каза Московиси.

В Брюксел, преди редовната среща на върха на лидерите на ЕС, Московиси заяви, че по този въпрос ЕК има различна гледна точка от тази на Еврогрупата.

Вчерашното решение на Еврогрупата да спре временно процеса по опрощаване на дълга на Атина стана факт, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че неговото правителство ще похарчи 617 млн. евро под формата на еднократни помощи за пенсионерите с ниски доходи в навечерието на Коледа, тъй като Гърция е надвишила заложените от нейните кредитори целеви цели за бюджетния излишък през 2016-а година.

Пиер Московиси отбеляза, че Европейската комисия ще направи оценка на въздействието на предложените от Ципрас мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във