Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕК: България продължава да изпитва икономически дисбаланси

България продължава да изпитва дисбаланси, които вече не се оценяват като прекомерни, като степента е деескалирана с една категория. Това се дължи основно на постигнатия стабилен икономически растеж, подобрените условия на пазара на труда, добрите фискални резултати, насочени за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства и подобрената устойчивост на финансовия сектор. Това се казва в Националните доклади за 2018 г. за напредъка на държавите членки в изпълнението на специфичните препоръки  на Съвета на ЕС от 2017 г. на Европейската комисия.

Докладите включват и задълбочени прегледи относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Според ЕК в България са необходими по-нататъшни действия за справяне с някои уязвимости във финансовия сектор, за намаляване на размера на дълга на частния сектор, продължаване на реформата за усъвършенстване на рамката по несъстоятелността, както и за преодоляване на някои структурни предизвикателства на пазара на труда, в системата за социална защита и в тези на образованието и здравеопазването.

В отговор на идентифицираните от комисията рискове, България ще предприеме необходимите действия и мерки на политиката, които ще бъдат представени в актуализацията на Националната програма за реформи за 2018 г. и в Конвергентната програма (2018-2021 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във