Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИФ и UniCredit ще осигурят 1 млрд. евро в България и още три страни

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ще предостави 700 милиона евро гаранции на UniCredit, което ще позволи на банката да отпусне до 1 милиард евро финансиране на малки и средни предприятия (МСП) в България, Словакия, Словения и Хърватия за ускоряване на икономическото възстановяване от пандемията.

Компаниите от групата на UniCredit в четирите държави, включително банки и лизингови институции, ще предлагат заеми и други финансови продукти на малкия и среден бизнес при по-изгодни условия, включително намалени лихвени проценти, по-дълги гратисни периоди, по-ниски изисквания за обезпечение или удължени падежи. Заемите ще бъдат достъпни за МСП, работещи в секторите на икономиката, най-силно засегнати от пандемията, и ще ускорят възстановяването на националните икономики.

Разпределението на гаранциите от ЕИФ е до 185 млн. евро в България, до 310 млн. лв. в Словакия, до 80 млн. евро в Словения и до 325 млн. евро в Хърватия. Останалият обем на портфейла ще бъде разпределен между четирите страни в съответствие с търсенето, съобщи Европейският инвестиционен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във