Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИФ и Райфайзенбанк с второ споразумение за 65 млн. евро

Райфайзенбанк (България) ЕАД и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение за споделяне на риска за сумата от 65 млн. евро. И чрез него ще се финансират българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители), като гаранцията е подкрепена от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ).

Българските фирми ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов кредит, която е осигурена от ЕИФ. Максималната сума на кредита е 1.1 млн. евро, а срокът за кандидатстване – до 31 декември.

Райфайзенбанк и ЕИФ увеличават допълнително портфолиото за споделяне на риска с още 65 млн. евро. В резултат вече близо 450 млн. евро свеж капитал са на разположение на българските малки и средни предприятия за преодоляване на негативните икономически ефекти от пандемията, съобщиха от банката.

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е създаден от България и други страни членки за защита на компаниите, пострадали от кризата с COVID-19. Използвайки гаранции от близо 25 млрд. евро, ЕГФ дава възможност на ЕИБ и ЕИФ бързо да предоставят заеми, гаранции, обезпечени с активи ценни книжа, капитал и други финансови инструменти, достъпни предимно за малки и средни предприятия. ЕГФ е част от пакета за възстановяване на Европейския съюз, чиято цел е да осигури общо 540 млрд. евро за стимулиране на сектора на здравеопазването и другите части на икономиката на ЕС, които са най-силно засегнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във