Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИФ и Райфайзенбанк договориха 85 млн. евро за бизнес кредити

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново гаранционно споразумение в размер на 85 млн. евро за подкрепа на българските малки, средни и междинни предприятия, т.е. с по-малко от 500 служители.

Райфайзенбанк е първата българска банка, която се възползва от подкрепата на Европейския гаранционен фонд и ще отпуска кредити при облекчени условия. От банката уточняват, че в рамките на споразумението, компаниите ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов кредит, която е осигурена от европейския фонд. Максималната сума на кредита е 7.5 млн. евро, а срока за кандидатстване до 31 декември 2021 г.

"Първата операция в рамките на Европейския гаранционен фонд в България ще осигури на малките, средни и междинни компании необходимото финансиране при по-благоприятни условия", казва главният изпълнителен директор на ЕИФ Алан Годар.

Вицепрезидентката на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова обяви, че ЕИФ ангажира около 328 млн. евро за нови операции, което се очаква да отключи 1.8 млрд. евро за малките и средни предприятия в България и по-голямата част от тази сума ще подпомогне тези, които пострадаха най-много от пандемията.

Създаването на Европейския гаранционен фонд беше одобрено през пролетта на 2020 г.  като един от стълбовете в защита на европейската икономика от кризата, породена от коронавируса. Използвайки гаранции от близо 25 млрд. евро, ЕГФ дава възможност на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд бързо да предоставят заеми, гаранции, обезпечени с активи ценни книжа, капитал и други финансови инструменти, достъпни предимно за малки и средни предприятия. Европейският гаранционен фонд е част от пакета за възстановяване на Европейския съюз, чиято цел е да осигури общо 540 млрд. евро за стимулиране на сектора на здравеопазването и другите части на икономиката на ЕС, които са най-силно засегнати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във