Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЙЧ ВИ БИ СЕ СПОРАЗУМЯ С ЩАТСКАТА ПРОКУРАТУРА

Офисът на федералната прокуратура в Манхатън е започнал да разследва участието на германския банков лидер Дойче Банк (Deutsche Bank) в спорните схеми за избягване на дължимите данъци, които са помогнали на богати инвеститори да се отърват от данъчни плащания за милиарди долари. Това е последната новина около разширяващите се проверки на счетоводни фирми, адвокати и напоследък - на банки.
На 14 февруари (вторник) втората по големина германска банкова групировка Ейч Ви Би (HVB Group) се съгласи да плати близо 30 млн. щ. долара глоба, за да уреди извън съда обвиненията на федералните прокурори, че е участвала в четири типа такива схеми. В извънсъдебното споразумение е включено и доста категоричното признание на криминално нарушение от страна на банковата институция. Ейч Ви Би признава, че е участвала в заговор за измама на правителството на САЩ, помогнала е за укриване на данъци, станала е причина за попълване на недостоверни и мошенически декларации и е съдействала за подготвянето на фалшиви доходи. Освен това в документа се подчертава, че банковата групировка е работила съвместно със счетоводната компания Кей Пи Ем Джи и с няколко неназовани правни кантори и инвестиционни фирми по осъществяването на операции за данъчни укрития. Признанията за неправомерна дейност е направил управителят на поделението за дейността на кредитната институция в САЩ Гейбриъл Фалгър пред съдия Алвин Хелърстейн от федералния районен съд в Манхатън.
Глобата от 30 млн. щ. долара е наложена на Ейч Ви Би, защото в периода 1996-2003 г. е продавала на инвеститори схеми за избягване на данъци, познати като blips, cards, 357c и common trust funds. От това щатското финансово министерство е загубило 500 млн. долара неплатени данъци. Срокът на споразумението с прокуратурата е 18 месеца и банката ще избегне криминален съдебен процес, ако се придържа стриктно към условията му, в които е включено и съдействие на разширяващото се разследване.
Следователите обясниха на 14 февруари, че осъдителните транзакции представляват неистински кредити на инвеститорите, които генерират фалшиви данъчнооблагаеми загуби и разрешават незаконни данъчни облекчения. През 1999-а и 2000 г. Ейч Ви Би е осъществила сделки за 29 броя blips, изфабрикували загуби за най-малко 5.1 млрд. щ. долара, които иначе подлежат на облагане с данък. Ролята на Дойче Банк в прилагането на същите тези данъчни убежища обаче е далеч по-голяма. Кредитната институция е оформила 56 blips-кредита през 1999-а и 2000 г. и е спечелила 44 млн. долара комисиони от тях, твърди неин служител по време на изслушването пред постоянната подкомисия за разследвания на Сената през 2003 година.
Криминалното разследване в САЩ, за което става дума, е поредният правен проблем на Дойче Банк след края на декември миналата година, когато Върховният съд в Германия постанови нейният главен изпълнителен директор Йозеф Акерман да застане отново пред съда по криминално дело. То е по повод участието му в решението да бъдат изплатени щедри премии на висши мениджъри на германската групировка Манесман за изгодно осъществена сделка по поглъщането й от английската Водафон през 2000 година. Освен това Дойче Банк е ответник и по голям брой граждански дела, заведени от бивши нейни клиенти, закупили blips или участвали в други схеми за избягване на данъците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във