Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ейч Ес Би Си търси споразумение със САЩ

Английската банкова група Ейч Ес Би Си холдингс, която Съединените щати разследват за пране на пари в държави, срещу които са наложени санкции (включително Иран и Судан), води преговори за извънсъдебно уреждане на въпроса. Най-големият по пазарна капитализация европейски кредитор е заделил провизии за 700 млн. щ. долара през юли за покриване на глоби след констатациите на сенатска комисия, че банкерите му са дали достъп до американската финансова система на терористи и наркокартели.


Евентуално извънсъдебно споразумение на Ейч Ес Би Си с прокуратурата в Манхатън се очакваше през септември, но може да бъде забавено, след като банковият надзор в Ню Йорк обвини друга английска банка - Стандард чартърд, че е изпрала 250 млрд. долара за Иран. На 14 август Стандард чартърд се съгласи да внесе 340 млн. долара, за да уреди претенциите на щата.


Ако Ейч Ес Би Си плати заделените 700 млн. долара, това ще е най-голямата сума за извънсъдебно споразумение по подобни обвинения. Засега лидер е холандската Ай Ен Джи груп, която през юни се съгласи да преведе 619 млн. щ. долара за глоби и нанесени щети. На 23 август международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс понижи от стабилна на отрицателна перспективата на кредитната оценка на Ейч Ес Би Си с мотива, че е прекалено голяма, за да бъде управлявана ефективно в процеса на разследванията за пране на пари.


В момента и други европейски кредитни институции, включително и германската Дойче Банк и английската Роял бенк ъф Скотлънд груп, сътрудничат на щатските регулатори в подобни проверки, твърдят пожелали анонимност източници. Френските Креди агрикол и БНП Париба също работят с отвъдокеанските власти по тези въпроси.


Досега споразумения със САЩ по следствия за пране на пари са сключили Лойдс бенкинг груп, АБН Амро банк, Барклейз, Креди Сюис груп и Ай Ен Джи. По тях през 2009-а английската Лойдс е платила 350 млн. щ. долара, а швейцарската Креди Сюис - 536 млн. долара. Година по-късно, през 2010-а, Барклейз внесе 298 млн. долара, а АБН Амро - 500 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във