Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЙЧ ЕС БИ СИ СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА ДЕМИРБАНК

Базираната в Лондон международна банкова групировка Ейч Ес Би Си (HSBC Group) спечели наддаването за турската Демирбанк (Demirbank) с оферта за малко над 100 млн. щ. долара. В търга за най-голямата от национализираните, в резултат на финансовата криза, в Турция банки участваха още консорциум, ръководен от Айдън Доган - местен медиен магнат с противоречива слава, италианската банка УниКредито (UniCredito) и пенсионният фонд на въоръжените сили на страната.
Очаква се до броени дни турската Агенция за банково регулиране и надзор да започне финалните преговори с Ейч Ес Би Си с цел окончателното оформяне на продажбата на Демирбанк до 30 септември.
Сделката ще повиши доверието към Турция на МВФ и Световната банка, които гласуваха кредит от 15.7 млрд. щ. долара за облекчаване на финансовите проблеми на страната. Само за оздравяването на местната банкова система ще са необходими 40 млрд. щ. долара, които се равняват на 24% от БВП на Турция. Едно от задълженията, които турският кабинет пое в споразумението, подписано с МВФ, е до края на годината да продаде или затвори всичките банки, чието управление бе поето от държавата.
Ейч Ес Би Си ще поеме 1.35 млрд. щ. долара кредити и други активи на Демирбанк. Международната финансова групировка присъства на турския пазар на банкови услуги от 1990 година. От Ейч Ес Би Си съобщиха, че смятат да обединят собствените си активи в страната с тези на Демирбанк и да образуват банка с балансово число 2.35 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във