Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЙЧ ЕС БИ СИ ЩЕ ТРАНСФОРМИРА ДЕБИТНИ КАРТИ

Английският банков първенец Ейч Ес Би Си (HSBC) ще прехвърли дебитните карти на 10 млн. потребители от Маестро към Виза. Процесът по емитирането на нови карти на клиенти с текущи сметки трябва да започне в края на тази година и да приключи до 2010-а. Решението на кредитната институция обаче се натъкна на яростните атаки на търговци на дребно, които твърдят, че ще трябва да плащат с 34% повече по картовите транзакции - това са таксите, които налагат кредитните компании за обработка на продажбите. Браншовата организация British Retail Consortium (BRC) е предупредила специално магазините, че промяната може да оскъпи операциите с карти от сегашните средно 5.97 на 8 пени, или допълнително 25 млн. англ. лири на година точно в момент когато англичаните вече се борят с бързорастящите сметки. Ейч Ес Би Си държи 40% от пазара на транзакции с персонални дебитни карти и търговците ще трябва да платят милиони лири повече, без реално да получат допълнителна услуга в замяна, твърди Стийвън Робъртсън - генерален директор на BRC.
Според банкерите обаче промяната ще улесни потребителите да използват картите си в повече търговски обекти в чужбина, защото Виза дава по-големи възможности за международна употреба от Маестро. Например Маестро може да се използва на територията на Европа, но има ограничен прием в САЩ и в Азия. Освен това Виза предлага на клиентите по-голяма защита, примерно ако купените с нейни карти стоки са повредени. Ейч Ес Би Си ще издаде карти на потребителите си на персонални, търговски и Фърст дайрект текущи сметки.
Пийтър Робинсън - търговски мениджър на Ди Ес Джи интърнешънъл - търговец на електрически устройства, обаче твърди, че малко клиенти ще спечелят от карти, които могат да се използват и в САЩ и на Острова, докато всички търговски обекти ще пострадат от по-високите разходи, които могат да прехвърлят на купувачите единствено чрез по-високи цени. От Виза Юръп пък коментираха, че търговската такса е само част от общата комисиона за транзакцията, която ще варира в зависимост от договорите, подписани между търговците и обслужващите ги банки, осигурили терминалите в търговските обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във