Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЙЧ ЕС БИ СИ ПРАВИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВИСШИЯ СИ МЕНИДЖМЪНТ

Английската банкова групировка Ейч Ес Би Си холдингс (HSBC Holdings) обяви на 28 ноември, че председателят на директорския й борд сър Джон Бонд ще освободи поста на 26 май идната година след 45 години работа във финансовата институция. През последните седем от тях е държал кормилото й. Той ще бъде заменен от сегашния главен изпълнителен директор Стийвън Грийн. Неговият пост пък ще заеме Майкъл Джиогъган. Петдесет и двегодишният Джиогъган в момента е главен изпълнителен директор на Ейч Ес Би Си бенк - поделението на групировката във Великобритания. Той ще бъде заменен от друг дългогодишен служител - Дайфриг Джон.
По оценка на Нийл Уесли, анализатор на ценни книжа в лондонския фонд Морли фънд мениджмънт, тези назначения осигуряват приемственост в компанията, която през своята 140-годишна история никога не е наемала външен човек за ръководител. Междувременно мениджърите на Ейч Ес Би Си си осигуриха подкрепата на основните акционери преди да оповестят назначението на 57-годишния Грийн, защото се смята, че по принцип издигането на един главен изпълнителен директор за председател на борда противоречи на препоръките за корпоративно управление. Грийн, който е баща на две деца, е завършил университета в Оксфорд и има магистърска степен от Технологичния институт в щата Масачузетс. Той работи в банковата групировка от 1982 г. и е избран за главен изпълнителен директор в нея през май 2003-а. Заместник-председателят на банковия борд Брайън Мофат заяви, че Грийн е най-подходящият кандидат за поста на сър Джон и е посочен след прецизна селекция.
Роденият в Уиндзор, Великобритания, Джиогъган постъпва на работа в Ейч Ес Би Си през 1973 г. и работи 12 години в поделенията й в Северна и Южна Америка, осем години в Азия, седем години в Близкия изток и три - в Европа. Преди (през януари 2004 г.) да оглави поделението на групировката на Острова, той отговаряше за банковата й дейност в Южна Америка. Джиогъган говори свободно испански и португалски. Той е женен, има двама синове и любопитно хоби - реставрация на къщи и мебели.
Грийн и Джиогъган вероятно ще съсредоточат усилията си за попълване на пропуските в световния бизнес на Ейч Ес Би Си, като разширят присъствието на групировката в Китай, Бразилия и Индия. Тези пазари, по оценка на Бонд, са с най-голям потенциал за растеж. Английският финансов гигант, който отстъпва по пазарна капитализация единствено на щатските Ситигруп (Citigroup) и Бенк ъф Америка (Bank of America), извлича половината си печалба от операции в Европа и Хонконг, една трета - от пазара в САЩ и 3% от операции в Южна Америка.
Излизащият в пенсия Джон Бонд е постъпил на работа в Ейч Ес Би Си (Хонконг енд Шанхай бенкинг корпорейшън) през 1961 г. като 20-годишен. Започва от стажант и работи 25 години в Азия, преди да се премести в САЩ през 1986 година. Две години по-късно става изпълнителен директор на щатското поделение на групировката (HSBC USA), а през 1990 г. се връща в Хонконг и поема ръководството на нейните търговски банкови операции. Отново се връща в САЩ през 1991 г. като главен изпълнителен директор на Ейч Ес Би Си Ю Ес Ей.
На 1 януари 1993 г. Бонд става главен изпълнителен директор на Ейч Ес Би Си холдингс и ръководи поглъщането на английската Мидлънд бенк (Midland Bank), което завършва през 1992 година. Избран е за председател на директорския борд през май 1998-а. Привърженик на икономиите, сър Джон ходи на работа с метрото и следи дали служителите гасят лампите, след като напуснат офисите си в края на работния ден. Баща на три деца, Бонд получава рицарско звание през 1999 г. за службата си в банковата система, а през миналия месец вестник Таймс го класира на седмо място сред стоте най-влиятелни хора на Острова.
Заслугите на сър Джон за израстването на Ейч Ес Би Си от обикновена регионална банка в Хонконг в международна банкова групировка са огромни. Шестдесет и четири годишният англичанин успява да изгради финансов гигант със 110 млн. клиенти в цял свят и с годишна печалба от над 9 млрд. англ. лири. През последните 12 години начело на групировката сър Джон е предприел повече от 50 поглъщания на обща стойност над 29.3 млрд. англ. лири, включително сделки във Франция, САЩ, Малта, Мексико и на Бермудите. Сред по-впечатляващите операции са покупката на щатския кредитор Хаусхолд интърнешънъл (Household International) за 15.5 млрд. щ. долара през 2002 г. и поглъщането на френската банка Креди комерсиал дьо Франс (Credit Commercial de France) през 2000 г. за 11 млрд. щ. долара. Ейч Ес Би Си разшири присъствието си и в Китай, след като купи 19.9% от петата по големина местна Бенк ъф къмюникейшънс (Bank of Communications) и други 19.9% в застрахователната компания Пинг Ан иншуърънс (Ping An Insurance). Под зоркото око на сър Джон бе осъществена и борсовата регистрация на банковите акции в Ню Йорк, в допълнение към присъствието им на тържищата в Лондон и Хонконг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във