Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕИБ ЩЕ ФИНАНСИРА ПРОЕКТИ ЗА 55 МЛРД. ЕВРО

Емануел Марулакис е заместник-началник на отдела за Югоизточна Европа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Той започва кариерата си в банката на Европа от 1996 г. като консултант-мениджър за кредитиране на проекти в областта на транспортната инфраструктура, енергетиката, водоснабдяването и телекомуникациите. Менъджирал е проекти в Гърция, Кипър, в страни от Западните Балкани, а от 1 януари 2006 г. отговаря за България и Румъния.

Кредитната институция на Европа - ЕИБ, е учредена през 1958 г. с Римския договор, с който е създадена и Европейската общност. Централата й е в Люксембург. Чрез финансовите си операции банката допринася за утвърждаване на европейската интеграция и за преодоляване на социалните различия в по-слабо развитите региони на общността. Инвестициите й са изцяло в подкрепа на икономическите цели на Евросъюза. Днес тя е най-големият кредитор на обединена Европа. ЕИБ е собственост на страните членки на ЕС, които осигуряват учредителния й капитал. Инвестиционната банка на Европа има висок кредитен рейтинг - трипъл Ей (ААА), и е в състояние да акумулира огромни средства на изгодни цени, които й позволяват да дава дългосрочни средства във всички конвертируеми валути. Тя обаче финансира до 50% от стойността на проектите.
Осемдесет и пет процента от годишния кредитен ресурс на Европейската инвестиционна банка се разпределят за проекти в ЕС, а с останалите 15% тя финансира структурни проекти в страни, на които предстои да се присъединят към ЕС, както и на държави от регионите на Средиземноморието и Балканите. ЕИБ изисква адекватно обезпечение на заемите си чрез гаранции от първокласни международни банки или от авторитетни банкови консорциуми, както и от големи финансови институции или компании с диверсифицирани портфейли и с добър кредитен рейтинг.

През 2006 г. Европейската инвестиционна банка се очаква да осигури 55 млрд. евро, с които ще финансира различни проекти в Италия, Словакия, Португалия, Полша, Уганда, Швеция, Финландия, Испания, Франция, Мавритания, които в момента са в процес на проучване и одобрение.
Това съобщи на третата годишна конференция за Финансиране и банкова модернизация в Централна и Югоизточна Европа, проведена в София, представителят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Емануел Марулакис. Най-бързо нарастват заемите със срок от 20 до 25 години, посочи в презентацията си Марулакис.

Заемите на ЕИБ са предназначени за строежи или обновяване на транспортна инфраструктура - железопътен транспорт, въздухоплаване, пътни връзки и мостове; за енергийни проекти - производство, пренос и разпределение на ток и газ, за по-ефикасно енергопотребление и алтернативни източници на енергия. Банката финансира телекомуникационни и екологични проекти.
През последните години (2000-2005 г.) България е получила от ЕИБ заеми на обща стойност 347 млн. евро. Последното финансиране - за 30 млн. евро, е предоставено на 9 ноември 2005 г. като глобален заем на БУЛБАНК. През 2004 г. ЕИБ е отпуснала на държавата 20 млн. евро - за новия мост на река Дунав, и още 20 млн. евро - кредитна линия за Райфайзенбанк България. Година по-рано европейската банка предоставя на българското правителство 60 млн. евро за построяване на транзитни пътища. Преди това ЕИБ е финансирала държавата ни с 60 млн. евро за енергийни проекти, а 17 млн. лв. е кредитът за модернизацията на пристанище Лом. През 2001 г. страната получава от ЕИБ 70 млн. евро за реконструкцията на десет жп линии. С 10 млн. евро е кредитирана Първа инвестиционна банка (ПИБ), а 20 млн. евро са за Хипоферайнсбанк - България. Всъщност ЕИБ постепенно се превръща в един от най-големите чуждестранни кредитори на България. Финансирането, което държавните ни и частни фирми получават от нея, обаче са нищо в сравнение с парите, които ЕИБ предоставя на Румъния.
През първите дни на януари 2006 г. ЕИБ отпусна на северната ни съседка - Румъния, 300 млн. евро за отстраняване на щетите от наводненията, от които със 75 млн. евро ще разполагат общинските власти, за да обновят пътната инфраструктура в засегнатите райони. Този заем е допълнение към кредита от 240 млн. евро, получен през 2000-а заради тогавашните наводнения. До края на 2006 г. Румъния ще получи допълнително 350 млн. евро за борба с природните бедствия. Общо 900 млн. евро са й предоставени през последните шест години, за да се справи с щетите, причинени от природните стихии. От ЕИБ съобщават, че през януари 2006 г. Румъния получава заем от 550 млн. евро за обновяване на пътната си и жп инфраструктура. От тях 300 млн. евро са за жп линия до унгарската граница и 250 млн. евро за нова пътна връзка между Черна вода и Констанца. От 1990 г. досега ЕИБ е предоставила на Румъния заеми на обща стойност 4.2 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във