Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИБ подкрепи български производител на олово и цинк със заем от 65 млн. евро

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предостави заем в размер на 65 млн. евро на КЦМ АД, български производител на олово и цинк, за да увеличи производството си с 25%, съобщават от пресцентъра на европейската институция. В същото време делът на вторичните суровини на компанията ще се увеличи значително, което ще спомогне за по-ефективен и устойчив производствен процес. Цинкът, произведен от КЦМ, се използва при производството на сплави и изделия от месингови и бронзови продукти, докато оловото намира употреба предимно в автомобилния сектор и при създаването на индустриални оловно-кисели батерии. Във фирмата работят повече от 1 500 души.

Споразумението е подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), сърцето на Инвестиционния план за Европа, известен още като "План Юнкер". Благодарение на гаранцията от ЕФСИ, ЕИБ има възможност да подкрепи компания с патенти за интегрирана технология.

"Европейското финансиране може да спомогне значително на тежката индустрия да достигне устойчиви нива“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. "Заемът ще помогне на КЦМ АД да използва по по-добър начин природните ресурси и да намали енергийния интензитет на своето производство. Двете мерки ще направят компанията по-конкурентна и ще запазят работните места в един от кохезионните европейски региони. Това показва, че кръговата икономика и действията, свързани с климата вървят ръка за ръка с амбициозните социални и екологични цели на Европейския съюз", посочи още Павлова.

Изпълнителният директор на КЦМ АД Румен Цонев заяви, че подкрепата на ЕИБ ще помогне на компанията да е по-уверена в следващия инвестиционен период, като това, според него, ще допринесе и за по-устойчиви цели за развитие.

КЦМ АД ще използва заема за модернизиране на технологиите в периода 2020-2023 г. Проектът ще увеличи капацитета за рециклиране на различни видове вторични суровини от оловни и цинкови материали с 15 процентни пункта. Понастоящем вторичните суровини гарантират около 20% от общата продукция на рафинираното олово и цинк, а сега проектът ще доведе до дял на вторичните материали до около 35%. Това е по-високо от средното за ЕС, където други европейски предприятия отчитат дял от само 10% до 15%.

КЦМ АД, собственост на КЦМ 2000 Груп, е българска средно голяма фабрика за производство на олово и цинк, която произвежда около 1% от световната продукция и 3% до 4% от европейската. Тя е единствената в Централна и Югоизточна Европа, с най-близки конкуренти в Полша и Италия, както и силен регионален играч със значителен пазарен дял на основните си пазари в Източна Европа и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във