Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕИБ отпуска над 1 трлн. евро за действия срещу климатичните промени

Групата на Европейската инвестиционна банка ще отпусне 1.1 трилион евро за действия в областта на климата и устойчивите екологични инвестиции през следващото десетилетие. До 2020 г. кредиторът планира да приведе всички дейности по финансиране с принципите и целите на Парижкото споразумение, а до пет години да увеличи потока на пари в тази насока с 50%. За това информира директорът на отдел "Транспорт и енергетика" в ЕИБ Кристофър Хърст на пресконференция в Люксембург.

Експертът оповести резултатите от проучването на ЕИБ за климата, което бе проведено в ЕС, САЩ и Китай. Изследването показа какво въздействие оказват климатичните промени върху живота на хората. Той очерта и основните предизвикателства, пред които е изправен светът.

Докладът показва, че 42% от всички 454 дървесни вида, намиращи се на европейския континент, са застрашени от изчезване. По думите на Хърст до 2100 г. ако не бъдат намалени въглеродните емисии, средната дневна температура през месец юли ще бъде над 40 градуса, а нивото на световния океан ще се покачи с един метър. Директорът даде пример, като посочи, че последният път, когато температурата се е покачила с 2 градуса, нивото на световния океан се е повишил с 2 метра.

"Повече от половината от емисиите, генерирани от човешка дейност са след 1980-а, за което ние сме виновни", подчерта Кристофър Хърст, като добави, че със нарастването на популацията, емисиите се увеличават. Китай оглавява статистиката в това отношение.

Европейският съюз си е поставил за цел да намали въглеродните емисии с 40% до 2030 г. Това би изисквало допълнително финансиране, а още повече средства ще са нужни за постигането на въглеродна неутралност до 2050 година. Именно затова Европейският фонд за стратегически инвестиции и Европейската инвестиционна банка работят за привличането на частни средства, или т.нар. инвестиции за "зелени" проекти.

ЕИБ прекратява и финансирането на проекти за изкопаеми горива след 2021 г., за да насочи вниманието си към справянето с климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във